Kerry, Dışişleri Bakanlığında gazetecilere geçen yıl yürüttükleri diplomatik girişimlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında temmuz ayında varılan anlaşmaya değinen Kerry, "Her şey iyi giderse anlaşmanın uygulamaya girmesine günler kaldığını" ifade etti.

Nükleer anlaşma ve Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerginlik hakkında bu sabah İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile telefon görüşmesi yaptığını bildiren Kerry, "Sayın Bakan anlaşmanın uygulamaya geçmesi konusundaki yükümlülüklerini mümkün olduğunca hızlı yerine getirmeye niyetli olduklarını bana kesin şekilde ifade etti. Şu anda uygulama gününe doğru ilerleyeceğimizden emin olmak üzere birbirimize taahhüt vermiş durumdayız. Tam bir tarih vermeden, yakında olacağını düşünüyorum diyebilirim" değerlendirmesinde bulundu.

İran ile yapılan anlaşmadan sonra İran'ın zenginleştirilmiş uranyumunun büyük bölümünü ülkeden çıkardığını ve bunun Rusya'ya ait bir gemiyle taşınarak bomba üretebilecek kapasitesinin yok edildiğini hatırlatan Kerry, bir yandan tarafların, yükümlülüklerini yerine getirme yolunda ilerleyeceğini diğer yandan da İran'ın füze denemeleri gibi faaliyetlerinin takip edileceğini kaydetti.

Viyana'da 14 Temmuz'da varılan anlaşmaya göre, İran 15 yıl boyunca toplam zenginleştirilmiş uranyum stoğunu 300 kilograma kadar indirecek ve yaklaşık 9 tona yakın düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoğunu ülke dışına çıkaracak. Anlaşmaya göre İran, 300 kilogramın üzerindeki uranyumu uluslararası piyasaya satabilir veya karşılığında doğal uranyum alabilir. ABD ise İran'a karşı yıllardır uygulanan ekonomik yaptırımları kaldırmaya başlayacak.

"SURİYE SÜRECİNE DESTEK SÜRÜYOR"

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye konusunda ise diplomatik çabaların önemine işaret etti ve rejim ile muhalefet arasında 25 Ocak'ta Cenevre'de görüşmelerin başlayacağını hatırlattı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr ve İran Dışişleri Bakanı Zarif ile yaptığı tüm konuşmalardan sonra "Her iki tarafın da ABD'yi ve diğer ülkeleri, Tahran ile Riyad arasındaki farklılıkların Suriye konusunda işbirliği içinde çalışmalarını etkilemeyeceği konusunda taahhütte bulunduğunu" bildiren Kerry, "Suriye barış sürecine destek güçlü şekilde devam etmektedir" ifadesini kullandı.

KUZEY KORE

Kuzey Kore'nin "Hidrojen bombası denediği" iddiasına da değinen Kerry, iki gün önceki denemenin ABD'nin bölgesel güvenlik ve küresel silahsızlanma konusundaki taahhütlerinin önemini vurguladığını söyledi.
Kerry, Çinli mevkidaşı ile bugün telefonda görüştüğünü belirterek, "Çin'in Kuzey Kore konusunda bugüne kadarki yaklaşımının işe yaramadığını" Çin Dışişleri Bakanı Vang Yu'ya da bildirdiğini aktardı.

"Çin'in özel bir yaklaşımı vardı ve biz de bunu uygulamaları için onlara zemin vermek konusunda saygılı davrandık" diyen Kerry, "İşlere her zamanki gibi devam edemeyeceklerini" dile getirdi.

"ABD'nin İran ve Suriye gibi konularla uğraşırken Kuzey Kore sorununu ihmal ettiği" eleştirilerine yönelik bir soru üzerine Kerry, "Kuzey Kore bir gün bile ihmal edilmiş değil" dedi.

Kerry, bu konuda görüşmeler yaptıklarını, suçlamaların temelsiz olduğunu vurguladı.

Dünyadaki gelişmelerle 2016'nın oldukça zor ancak umut verici bir yıl olacağını ifade eden Kerry, "Bugün ABD, tarihte hiç olmadığı kadar dünyanın daha çok bölgesiyle önemli konularda daha derinden ilgili" diye konuştu.