ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna'nın doğusunda meydana gelen yeni çatışmalara ilişkin Rusya yanlısı ayrılıkçıları suçlayarak, ayrılıkçıların eylemlerini "apaçık haksız yere toprak elde etme" olarak nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile başkent Washington'da görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Kerry ve Mogherini, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılarla ordu birlikleri arasındaki yeni çatışmalara ilişkin görüşlerini de açıkladı.

Kerry, ABD'nin, Rusya yanlısı ayrılıkçıların, Ukrayna'nın güneyindeki Mariupol'u diğer bölgelerle bağlayan demiryolu köprüsünün kontrolünü "ele geçirme" teşebbüsünden endişe duyduğunu belirterek, bunu, eylül ayında taraflar arasında Minsk'te varılan ateşkes anlaşmasının ihlali olarak gördüklerini vurguladı.

Ayrılıkçıların eylemleriyle "ellerinde tuttukları toprak miktarını genişletmeyi denediğini" ifade eden Kerry, Ukrayna ile ayrılıkçıların kontrolünde olan alanlar arasındaki sınırın bin 300 kilometrekare uzadığı bilgisini verdi. Kerry, "Dolayısıyla bu apaçık haksız yere toprak elde etmedir ve (ayrılıkçıların) imzaladıkları Minsk anlaşmalarının doğrudan ihlalidir" diye konuştu.

Kerry, Ukrayna'nın doğusundaki yeni çatışmaların "alarm veren durum" olduğuna işaret ederek, Washington yönetiminin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğini ve bağımsızlığının altını oyacak tüm eylemleri kınadığını yineledi.

AB Yüksek Temsilcisi Mogherini ise Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelerden sorumlulara yönelik yaptırımların mart ayında yeniden gözden geçirileceği bilgisini verdi. Yeni yaptırımların yıl içinde değerlendirilmeye devam edeceğini anlatan Mogherini, "Yaptırımlara yönelik herhangi bir karar Minsk anlaşmasının tam anlamıyla uygulanmasına bağlı olacak" açıklamasında bulundu.

Mogherini, Rusya'nın ateşkes anlaşmasına dönük yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi.

Rusya ve Ukrayna ile ayrılıkçılar arasında Eylül 2014'te imzalanan protokol, tarafların acil ateşkes ilan etmesini, ateşkesin denetlenmesini, sınır geçişlerinin kontrolünü, bütün rehinelerin serbest bırakılmasını, insani yardımların geçişine izin verilmesini ve yasa dışı silahlı grupların geri çekilmesini içeriyordu.