ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün Viyana'da gerçekleştirilen Suriye Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamada, ABD ve müttefik devletlerin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın barış için imkansız dinamikler oluşturduğunu anladığını ifade etti.

Dün Avusturya'nın başkenti Viyana'da Türk, Rus, Suudi ve Amerikan Dışişleri Bakanlarının katılımı ile gerçekleştirilen görüşmenin ardından Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından sorumlu Yüksek Temsilci Federica Mogherini açıklamalarda bulundu. Mogherini, Rusya ve ABD'nin Suriye krizi ile ilgili siyasal bir çözüm arayışında olduğunu kaydederek, "Dışişleri Bakanları ile Suriye krizini görüşmek üzere bir araya gelme imkanı elde ettim. İş birliği yapmaya ve savaşı sonlandırarak kapsayıcı bir sürece olanak sağlayan Suriye'de siyasal geçişe doğru aynı yönde ilerlemeye çalışıyorlar" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Suudi Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr'in Suriye'nin geçiş hükümetinin kurulması için görüşmelerin yeniden başlatılması önerilerinde bulunduğunu ifade etti. Görüşmenin ardından basın mensuplarına değerlendirme yapan Kerry görüşmenin bazı fikirlerin ifade edilmesi anlamında verimli geçtiğini ifade etti. Akşam saatlerinde Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmek üzere Ürdün'e giden John Kerry, ABD ve müttefik devletlerin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın barış için imkansız dinamikler oluşturduğunu anladığını kaydetti.

Rus Dışişleri Bakanı ise ABD, Suudi Arabistan ve Türkiye'yi, Rusya ve Ürdün'ün dün erken saatlerde üzerinde anlaştığı Suriye'ye düzenlenen hava saldırılarını birleştirmek için kullanılacak koordinasyon merkezine katılmaya davet ettiğini söyledi. Lavrov, Rusya'nın Esad'a olan desteğinin güçlü bir şekilde devam edeceğini ifade ederek, "Partnerlerimizin, Suriye Devlet Başkanı'nın rolü ile ilgili olarak bir takım takıntıları var. Ancak biz konumumuzu tekrar ifade ettik"