İngiltere'nin başkenti Londra'nın Belediye Başkanı Sadık Khan, "Hayatım boyunca aşırıcılık ve radikalleşmeyle savaştım" dedi.

Geçen hafta yapılan Londra belediye başkanlığı seçimini kazanarak Londra’nın ilk Müslüman belediye başkanı olan Khan, İngiliz yayım kurumu BBC’de Andrew Marr Show’a katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Londra belediye başkanlığı yarışında Muhafazakar Partili aday Zac Goldsmith’in kendisini “aşırıcılıkla” ilişkilendiren üslubunun yanlış olduğunu belirten Khan, “Muhafazakar Parti’nin çirkin, negatif ve ayrıştırıcı bir kampanya yürütmeyi tercih etmesinden dolayı hayal kırıklığı yaşadım.” dedi.

Khan, “Bütün hayatımı azınlıkları, sivil toplum ve ana akım politikaya dahil olmaları konusunda cesaretlendirmek için harcadım. Hayatım boyunca aşırıcılık ve radikalleşmeyle savaştım.” ifadesini kullandı.

Partinin iç meselelerini bir yana bırakarak temel toplumsal meselelere eğilmesi gerektiğini belirten Khan, “Büyük bir çadır gibi olmalıyız. Herkesle konuşmalıyız. Sadece İşçi Partililerle konuşmanın bir anlamı yok. Üst düzey yöneticilerle, son seçimde Muhafazakar Parti’ye, UKIP’ye (Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi) oy verenlerle, oy vermeyip evde oturanlara konuşmalıyız.” dedi.

SANDIKTA KHAN RÜZGARI ESTİ

Seçmenler, Londra'da iki dönemdir belediye başkanlığını yürüten Türk kökenli Boris Johnson'ın yerine gelecek ismi belirlemek için perşembe günü sandık başına gitmişti. İşçi Partisi adayı Khan ile iktidardaki Muhafazakar Parti'nin adayı Zac Goldsmith arasında geçen yarışta, 1 milyon 310 bin 143 seçmenin oyunu alan Khan, Londra'nın yeni belediye başkanı oldu. Rakibi Goldsmith ise 994 bin 614 oyda kaldı.

KHAN KİMDİR?

Pakistanlı göçmen bir ailenin çocuğu olarak 1970 yılında Londra'da dünyaya gelen Khan, Kuzey Londra Üniversitesinde hukuk eğitimi aldı.

Dönemin İngiltere Başbakanı Gordon Brown tarafından 2008 yılında Toplumlardan Sorumlu Devlet Bakanı olarak atanan Khan, daha sonra Ulaşım Bakanlığı görevini yürüttü.

Mayıs ayında yapılan genel seçimden sonra gölge kabinede "Londra'dan Sorumlu Bakan" görevine getirilen Khan, belediye başkanlığına aday olmak için bu görevinden istifa etti.

Evli ve iki kız babası Khan, 2005 yılından bu yana Londra'nın güneyindeki Tooting bölgesini İngiliz Parlamentosu'nda temsil ediyordu.