BM Güvenlik Konseyi'nde ağustos ayı başında kabul edilen kararda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'dan, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü ile koordineli bir şekilde ortak soruşturma mekanizması oluşturması istenmişti.

Panelin görevleri arasında, Suriye'de klorin gazı da dahil her türlü zehirli kimyasalın silah olarak kullanılmasıyla ilgisi olan, kullanan, organize eden, kimyasal madde sağlayan tüm birey, grup ve hükümetlerin tespit edilmesi bulunuyor.

OPCW, Suriye'de zehirli gazların çatışmalarda defalarca ve sistematik olarak kullanıldığını tespit etmiş, ancak bu saldırıların sorumluları belirlenememişti.

Arjantinli Gamba'nın ekibinde Arnavutluk'tan Adrian Neritani ve Almanya'dan Eberhard Schanze bulunacak.

BM Genel Sekreteri Ban, tüm tarafların panelin etkin şekilde çalışmasına destek vermesini istedi.

BMGK'da kabul edilen 2235 sayılı kararda, kimyasal saldırılara ilişkin sorumluluğu olduğu tespit edilenlere uygulanacak yaptırımlara açık şekilde yer verilmemişti.

Panelin çalışması sonucu sorumluların tespit edilmesi halinde uygulanacak yaptırım için yeni bir karar alınmasının gerekeceği belirtiliyor.

Rusya, Suriye'de savaş suçu işleyen tarafların Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesini isteyen tasarıyı geçen yıl veto etmişti.