New York 2. Temyiz Mahkemesi, Arjantin’in mağduriyetinin giderilmesine karşı tahvil sahiplerinin itirazlarını dinledikten sonra ülkenin borçlarını ödemesini engelleyen tedbirleri kaldırma kararı aldı.

Arjantin'in resmi haber ajansı Telam’da yer alan habere göre, mahkeme kararı, Arjantin’in temerrüde uğramış tahviller konusunda kreditörlerle arasındaki ihtilafı gidermesi sonrasında geldi.

Arjantin’in perşembe günü aralarında Elliott Management’s NML Capital Ltd. ve Aurelius Capital Management'in de bulunduğu 4 büyük kreditöre ödeme yapması gerektiği belirtiliyor.

İki şirketin avukatları, müşterilerinin perşembe günü ödeme yapılmaması durumunda anlaşmayı feshetmeden biraz daha bekleyebileceklerini açıklamıştı.

Ancak avukatlar New York 2. Temyiz Mahkemesi’nden tedbirleri kaldırmayarak Arjantin’e son ödeme tarihi konusunda baskı yapmasını talep etmişti.

Aynı kreditörler 2005 ve 2010 yılında Arjantin borçlarının yeniden yapılandırılması talebini kabul etmemişti.

ABD Bölge Hakimi Thomas Griesa, Arjantin üzerindeki tedbirleri ortadan kaldırabileceği yönünde bir karar almış ve böylece Arjantin borçları hakkında iki kanunu yürürlükten kaldırarak 29 Şubat’ta kreditörlerle uzlaşmasını sağlamıştı.

Griesa 2 Mart’ta kararını resmileştirmiş, Arjantin Temsilciler Meclisi ve Senato da bu iki borç yasasının kaldırılmasını oylamıştı.

Kararla birlikte Arjantin hükümeti tarafından, "akbaba fonları" olarak da nitelenen yıllardır ülke borçlarının yeniden yapılandırılmasına yanaşmayan kreditörlerle 15 yıldır süren hukuki ihtilaf ve dava sürecinin sona ermek üzere olduğu belirtiliyor.

“BORÇLARIN SON KISMI GELECEK HAFTA ÖDENECEK”

Kara sonrası bir açıklama yapan Maliye Bakanı Alfonso Prat-Gay, Arjantin’in gelecek pazartesi gününden itibaren borçlarını tanzim etmeye başlayacağını ve gelecek hafta cuma günü itibarıyla borçlarını ödeyeceğini söyledi.

Prat-Gay, “Bu meseleyi çözmek istiyoruz. Çünkü böylece kredi alarak büyüme altyapısıyla ekonomiyi tekrar lanse edebileceğiz. Bu karar ilk adım oldu.” ifadelerini kullandı.

“KREDİTÖRLER 2001 KRİZİNDE TAHVİLLERİ UCUZA ALMIŞTI”

Ülke, 2001 yılındaki 95 milyar dolarlık borcunun temerrüte düşmesi sonrasında, serbest yatırım fonları karşısında yıllar süren bir dava süreciyle yüzleşmek durumunda kaldı. 2001 krizinden sonra ülkenin geçtiği zor süreçte tahvilleri ucuza alan ve borcun yeniden yapılandırma çabalarına da yanaşmayan bu fonlar, Arjantin yönetimi tarafından ülkenin borç sorunundan faydalanmakla suçlanıyordu.

Geçen yıl göreve gelen Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin zaferiyle sonuçlanan 22 Kasım seçimleri öncesinde ekonomi çevreleri de Macri'nin, Wall Street'in favorisi ve serbest yatırım fonları ile uzlaşmaya en yakın isim olduğunu belirtiyordu.

Macri'nin, yatırımcıları pek de memnun etmeyen eski Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'in ekonomi politikalarına karşı reformcu tavrı bu algıyı güçlendiriyordu.

Ekonomistler, yıllardır çözülemeyen borç sorununun nedenini yüksek enflasyon, nakit rezervlerin reddi ve ekonomik büyüme yetersizliği sonrası Arjantin'i küresel ekonominin dışına itmesi olarak açıklıyor.