Kırgızistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülkesinde ömür boyu hapse mahkum edilen bir mahkumun Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı tarafından "insan hakları ödülüne" layık görülmesini, ABD'nin Kırgızistan'daki askeri hava üssünü kapatmasından dolayı atılmış bir adım olarak gördüğü bildirildi.

Kırgızistan hükümeti, 5 yıl önce Kırgızlarla, Özbekler arasında yaşanan çatışmada, bir polis memurunu öldürmek ve etnik nefret suçu çıkarmaktan suçlu bularak ömür boyu hapis cezasına çarptırdığı Özbek asıllı Azimcan Askarov'a, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen "İnsan Hakları Savunucusu" ödülü için tepki gösterdi.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Azimcan Askarov'un böyle bir ödüle layık görülmesinden dolayı alınan kararı protesto ederek, kararın ülkede etnik barışın ve birliğin güçlendirilmesine karşı kasıtlı olarak yapılmış bir hareket olarak nitelendi.

Sadece etnik kimliği yüzünden Askarov'u ödüllendiren ABD'nin bu davranışının etnik barışın yıkımına neden olabileceği öne sürülen açıklamada, "Sözde insan hakları savunucusu Askarov'un, Haziran 2010'da etnik çatışma sırasında yaptığı eylemler, insan hakları ve barış olarak değerlendirilemez" denildi.

Açıklamada ayrıca Askarov'un, Celalabad kentinde 12-13 Haziran 2010 tarihinde Bişkek-Oş karayolunu kapatanları arasında yer aldığı ve bölgeye sevk edilen 13 polisten birini "acımasızca" yakılarak öldürülmesi olayına karışanlar arasında yer aldığı ifade edilerek, Askarov'un ülkede ömür boyu hapis cezasına mahkum edildiği belirtildi.

Kırgızistan'ın Askarov'a verilen ödülü, ABD askeri hava üssünün 2014 yılında ülkedeki faaliyetlerine son verilmesine karşılık olarak atılmış bir adım olarak değerlendirileceği belirtildi.

Kırgızistan geçtiğimiz yıl 11 Temmuz 2014'de başkent Bişkek'teki Manas Uluslararası Havalanında Aralık 2001'den beri faaliyet gösteren ABD askeri hava üssünü kapatmıştı. ABD'li yetkililer üsten ayrılırken üssün sembolik anahtarı ile 30 milyon dolar değerinde araç ve teçhizatı Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri'ne teslim etmişti. Bişkek'e ABD'deki 11 Eylül saldırılarının ardından açılan üs için ABD yönetimi, Kırgızistan'a yıllık 60 milyon dolar ödemede bulunuyordu.