Almanya'nın Krün şehrindeki Elmau Sarayı'nda düzenlenen G7 Zirvesi'nin bildirisinde, G7 liderlerinin, Ukrayna'nın doğusundaki anlaşmazlığa diplomatik bir çözümün bulunması için sarf edilen çabaları desteklediğinin altı çizildi.

G7 Zirvesi'nin ardından yayımlanan bildiride, Kırım'ın Rusya'ya ilhakının bir kez daha kınandığı belirtildi. Bildiride, Rusya'nın, Ukrayna'daki ayrılıkçı güçleri desteklemeye son vermesinin ve Minsk Anlaşması'nı tamamen uygulamasının beklendiği vurgulandı.

Bildiride, son dönemde yaşanan göçmen kriziyle ilgili olarak, Akdeniz'de ve Bengal Körfezi'ndeki göçmen trajedilerine etkin bir çözüm bulunması gerekliliğinin altı çizildi. Bildiride, "Sınırlarımız ve sınırlarımızın ötesinde yapılan insan kaçakçılığını engellemek ve insan kaçakçılığıyla mücadele taahhüdümüzü bir kere daha vurguluyoruz. Mültecilere ve göçmenlere ev sahipliği yapan orta gelirli ülkelere yardımcı olma konusunda bütün devletlere çağrıda bulunuyoruz" denildi.

İsrail-Filistin sorunuyla ilgili olarak bildiride, G7 liderleri, "İlgili bütün taraflara, iki devletin barış ve güvenlik içinde yaşaması temeline dayanan müzakere edilmiş bir çözüm için çalışmaları yönünde çağrıda bulunuyoruz" dedi.

Terörizmle ve aşırıcılıkla mücadelenin, uluslararası toplumun önceliği olarak kalmaya devam etmesinin gerekliliğine vurgu yapan bildiride, bu kapsamda DAEŞ'e karşı Küresel Koalisyon'un çabalarının memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Bildiride, "Bu terör örgütüne karşı mücadeleyi kazanmak ve onun menfur ideolojisinin yayılmasını engellemek için verdiğimiz taahhüdün tekrar altını çiziyoruz" ifadelerine yer verildi.

İklim değişikliği ile ilgili olarak ise bildiride, bu yüzyılın sonuna kadar fosil yakıtların kullanımından uzaklaşılması gerektiği belirtildi.