Kolombiya hükümeti ile barış görüşmelerini sürdüren Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) mensuplarının ilk kez iki taraflı bir ateşkes için istekli olduğu bildirildi.

Yerel basındaki haberlere göre, ELN'nin "Pablo Beltran" ismiyle bilinen yöneticisi ve başmüzakerecisi Israel Ramirez Pinada, görüşmelerin sürdüğü Ekvador'un başkenti Quito'da düzenlenen bir organizasyonda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Beltran, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francisco'nun 6 Eylül'de Kolombiya'ya yapacağı ziyaret dolayısıyla iki taraflı bir ateşkes için ELN içinde daha önce hiç görülmemiş bir istek olduğunu söyledi.

Pablo Beltran, tarafların uzlaşacakları bir ateşkesin çatışma bölgelerine yönelik insani yardım çalışmalarını da sağlayacağını belirtti.

Kolombiya hükümeti ve ELN, 24 Temmuz'da Ekvador'un başkenti Quito'da üçüncü tur görüşmelere başlamıştı.

Tarafların 7 Şubat-6 Nisan ve 16 Mayıs-30 Haziran tarihlerinde yaptıkları ilk iki görüşmeden, birlikte belirleyecekleri pilot bölgede mayın temizliği yapma kararı çıkmış, ateşkes sağlanması yönünde bir mutabakat sağlanamamıştı.

Kolombiya ve yaklaşık bin 500 militana sahip ELN arasındaki görüşmeler Ekvador, Şili, Küba, Venezuela, Norveç ile Brezilya'nın gözlemciliği ve garantörlüğünde yürütülüyor.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren çatışmalar, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.