Venezuela, Kolombiya ile yaşanan gerilim nedeniyle geçen ay ülkeyi terk eden Kolombiyalıların geri dönmesine izin verdi.

Güney Amerika Uluslar Topluluğundan (UNASUR) yapılan açıklamada Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun bin 500'ten fazla Kolombiyalının ülkeye geri göndermesini ve kendilerine tanınan yasal statülerin yeniden uygulamaya konulmasını kabul ettiği belirtildi.

Venezuela, kaçakçılarla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmaların ardından 20 Ağustos'ta Kolombiya sınırındaki bazı yerleşim yerlerinde olağanüstü hal ilan etmişti. Maduro, sınır bölgesinde yaşayan Kolombiyalıları kaçakçılık yapmak ve hükümeti istikrarsızlaştırmayı hedefleyen örgütlerle bağlantılı olmakla suçlamıştı. Venezuela'da yaşayan bin 400 Kolombiyalı sınır dışı edilmiş, yaklaşık 20 bin kişi de Kolombiya'ya kaçmıştı. İki ülke karşılıklı olarak büyükelçilerini geri çağırmıştı.

Maduro ve Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, iki ülke arasındaki gerilimi sona erdirmek için geçen hafta Ekvador'un başkenti Quito'da bir araya gelmiş ve büyükelçilerin görevlerine devam etmelerine karar vermişti. Görüşmede kapatılan sınırın aşama aşama açılması için çalışmaların başlatılması da kararlaştırılmıştı.