Kolombiya'da Marksist gerilla örgütü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasındaki anlaşmaya halkın referandumda "hayır" demesinin ardından ülke çok önemli günlerden geçiyor.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, "hayır" sonucunun ardından anlaşmaya karşı çıkan taraflarla diyalog çağrısı yaptı ve muhalefetin endişelerini dinlemek için bir ekip görevlendirdi. Santos, ayrıca Küba'da FARC liderleriyle görüşerek, yeniden müzakere zemininin aranması amacıyla bir heyeti Havana'ya gönderdi.

FARC tarafından ağustos ayında varılan ateşkese bağlı kalacaklarına ve "barışı aramaya devam edeceklerine" yönelik açıklamalar gelmesiyle gözler hükümet yetkililerinin başkent Bogota'da muhalefetle sürdüreceği diyaloğa ve Küba'dan gelecek haberlere çevrildi.

Kolombiya'daki yönetim sisteminde bakanlar kadar etkili konumda bulunan Devlet Başkanı danışmanlarından Paula Gaviria, referandumda FARC ile hükümet arasında imzalanan barış anlaşmasına "hayır" çıkmasının ardından AA muhabirine yaptığı değerlendirmede bu iki noktaya dikkat çekti.

Devlet Başkanı Santos'un "anlaşmaya ne olacağını çok kısa bir sürede belirlemek gerektiğine" işaret eden sözlerini hatırlatan Gaviria, şunları söyledi:

"Bu süreç aylar, yıllar değil, günler içinde belirlenmeli çünkü Kolombiya artık bir şeylerin olmasını bekliyor. Her iki tarafın da ateşkese devam etme kararı çok önemli. Ancak bu daha ne kadar sürecek? Çünkü ülkenin bazı yerlerindeki gerilla grupları kendilerine gelecek talimatı bekliyor."

Gaviria'nın AA muhabirine yaptığı bu açıklamadan saatler sonra Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, FARC ile hükümet arasındaki ateşkesin 31 Ekim'de sona ereceğini açıkladı. Santos, yine de çatışmaları tamamen bitirecek bir barış anlaşmasını gerçekleştirmek için ilerlemek istediklerini vurguladı.

Küba'da olduğu bildirilen FARC lideri Rodrigo Londono ise Santos'un açıklamasından hemen sonra sosyal medyadan, "Peki ya bundan sonra ne olacak? Savaş devam mı edecek?" ifadelerini kullandı.

Pazar günkü referandumdan sonra ortaya çıkan belirsizlik durumunu gidermek isteyen Kolombiya hükümeti, ülkenin istikrarsız bir ortama sürüklenmesini önlemek için hızlı hareket etmek istiyor. Bu yüzden Bogota'da muhalefetle, Havana'da da FARC ile görüşmeler yapmaya başlayan heyetlerden gelecek haberler çok önem taşıyor.

Gaviria da bu konuya işaret ederek, "Bu hafta neler olup biteceğini göreceğiz. Bu hafta Kolombiya için çok önemli. Toplumda çok fazla beklenti var. İyi sonuçlar almayı umuyoruz. Bu haftanın sonunda yol haritasının ne olacağına dair haberler almayı umut ediyoruz." dedi.

Henüz olumlu ya da olumsuz bir haber gelmiş olmasa da Kolombiyalı uzmanlar aslında referandumdaki "hayır" sonucunun barışı değil, anlaşmanın bazı unsurlarını hedef aldığını belirtiyor.

Devlet Başkanı Santos'un danışmanı Paula Gaviria da aynı görüşe dikkat çekti. Gaviria, "Toplumda bazı endişeler olduğunu görüyoruz. Bunların bir kısmı da makul. Bu bir müzakere süreciydi. Hükümetin de taraftar olmadığı bazı noktalar vardı ama sonuçta bu bir müzakere." diye konuştu.

Özellikle gerillaların topluma yeniden entegrasyon sürecinin önemine işaret eden Gaviria, "Gerillaların beklentileri çok büyüktü. Çünkü bildikleri hayatı terk edip hiç bilmedikleri yeni bir hayata geçeceklerdi. Bu yüzden hükümet, gerillalara cazip gelmesi için makul olanı müzakere etmeye çalıştı." ifadelerini kullandı.

"Hayır" oyunu kullananların önemli tezlerinin başında da anlaşmada "geçiş dönemi adaleti" başlığıyla ele alınan bu konu geliyordu. Halkın ciddi bir bölümü, FARC'a çok fazla taviz verildiğini düşünüyordu. Anlaşmada özellikle suçunu itiraf edecek gerillaların hapis cezası yerine bir tür kamu hizmeti cezasına çarptırılacak olması, FARC üyelerinin seçimlerde aday olabilmelerine imkan tanınması gibi hükümler tepkiyle karşılanmıştı.

Eski Devlet Başkanı ve şu anda Senatör olarak görev yapan Alvaro Uribe'nin başını çektiği muhalifler, bu hükümlerin dışında FARC'ın yıllardır uyuşturucu ticareti gibi yasa dışı yollardan elde ettiği mali kaynaklarla 52 senedir süren şiddetin kurbanlarına tazminat ödemesini talep ediyordu.