Kolombiya yönetimi , Venezuela sınırı yakınlarında hafta sonundan bu yana 3 gazetecinin kaybolmasından Ulusal Kurtuluş Örgütü’nü (ELN) sorumlu tuttu.

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Kolombiya Savunma Bakanı Luis Carlos Villegas, kaybolan gazetecilerin ELN’nin elinde olduğunu söyledi. Villegas, “Birkaç saat önce alınan istihbarat raporlarına göre, ELN’nin 3 gazetecinin ortadan kaybolması konusunda sorumlu olduğu doğrulanmıştır” ifadesini kullandı.

Ancak Villegas, olayı bir “adam kaçırma” olarak nitelendirmedi.

Pazartesi yerel RCN televizyonunun bir muhabiri ve kameramanı, daha önce El Tarra bölgesindeki yasadışı uyuşturucu ticaretini araştırırken kaybolan İspanyol bir gazeteci hakkında çekim yaparken silahlı bir grup tarafından kaçırılmıştı.

Basın Özgürlüğü Kurumu’ndan yapılan açıklamada RCN’ye bağlı muhabir Diego D’Pablos ve kameraman Carlos Melo’nun önce silahlı grup tarafından saldırıya uğradığı daha sonra bazı ekipmanlarına zarar verildiği bazılarınınsa çalındığı ifade edilmişti.

El Mundo gazetesinin muhabirlerinden Salud Hernandez-Mora adlı İspanyol gazeteciden de geçtiğimiz hafta sonundan bu yana haber alınamıyordu.

Hernandez-Mora’nın son olarak ülkenin kuzeydoğusundaki Catatumbo’ya bağlı El Tarra bölgesinde bir motorsiklet takside görüldüğü belirtilmişti. Ülkede pazartesi günü 3 gazeteci daha saldırıya uğradıktan sonra kaçırılmış ancak daha sonra serbest bırakılmıştı.

Catatumbo bölgesinin hakimiyetinin hem uyuşturucu kaçakçıları hem de silahlı gruplarda bulunduğu vurgulanıyor.

Mart ayında Kolombiya hükümetiyle barış masasına oturabileceklerini açıklayan Ulusal Kurtuluş Örgütü’nün (ELN) de yine bölgede etkin olduğu belirtiliyor. Hükümet, bu yıl kaybolan 7 kişiden de ELN’yi sorumlu tutuyordu.