Yerel yetkililer, Nguesso'nun referandum kararına karşı ülkenin değişik bölgelerinde gösteri düzenlendiğini, güvenlik güçlerinin gösterilere müdahale etmesiyle çıkan çatışmalarda çok sayıda kişinin öldüğünü açıkladı.

Görgü tanıkları, başkent Brazzaville'de göstericileri dağıtmak için gerçek mermi ile ateş açan güvenlik güçlerinin iki kişiyi öldürdüğünü ileri sürdü.

Yerel basın ise Nkayi kentindeki çatışmalarda 6 kişinin öldüğünü iddia etti.

Sağlık yetkilileri, Pointe Noire kentinde düzenlenen gösterilerde çok sayıda kişinin yaralandığını belirtti.

Öte yandan, çatışmalara ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Muhalefet, 2016'da görev süresi sona eren 72 yaşındaki Nguesso'nun anayasaya aykırı olmasına rağmen 3. kez göreve gelmek için anayasa değişikliğine gitmek istediğini iddia ediyor.

Kongo'da 1997'den bu yana iktidarda olan Nguesso ise geçen ay, anayasa değişikliği için 25 Ekim'de yapılması planlanan referandumla, devletin işleyişiyle ilgili yeni düzenlemelerin öngörüldüğü yasa tasarısını halkın kararına bırakmayı amaçladıklarını bildirmişti.

Ülkede gelecek yılın ortasında devlet başkanı seçimi yapılması planlanıyor.

Anayasada, devlet başkanının üst üste 2 dönem görev yapabileceğine ve adayların en fazla 70 yaşında olması gerektiğine yönelik madde bulunuyor. Bu koşullar, Nguesso'nun devlet başkanı seçimine aday olmasının önünde engel teşkil ediyor.

Nguesso, 3. kez göreve gelmesini sağlayacak anayasa değişikliğine karşı çıkan Kongo Ticaret Bakanı Claudine Munari ile Kamu Hizmeti ve Devlet Reformu Bakanı Guy Brice Parfait Kolelas'ı Ağustos ayında görevden almıştı.