Güney Kore ara bölgede mayına basarak yaralanan iki askerleri için Kuzey Kore'nin özür dilememesi durumunda sınırda başlattıkları propaganda yayınlarına son vermeyeceklerini duyurdu. Kuzey Kore ise yayınları askeri müdahaleyle durduracakları tehdidinde bulundu.

Perşembe günü sınırda yaşanan karşılıklı top atışlarının ardından iki ülke ordusu teyakkuz durumunda bulunuyor. Kuzey Kore askerden arındırılmış bölgede devriye gezen iki Güney Kore askerinin yaralanmasına sebep olan kara mayınlarından sorumlu olmadıklarını iddia etti. Ayrıca Güney Kore'nin karşılık vermesine sebep olan top atışlarının sorumluluğunu da reddetti. Güney Kore resmi ajansından yapılan açıklamaya göre Güney Kore ordusu Kuzey Kore denizaltılarının çoğunun üslerini terk ettiklerini ve amfibi çıkarma gemilerini sınıra mevzilendirdiklerini bildirdi. Kuzey Kore Cuma günü orduya "Savaşa hazır ol" çağrısı yapmıştı. Güney Kore ise sınır bölgesinde yaşayan 4 bin vatandaşını tahliye etti ve yapılacak herhangi bir saldırıya şiddetle karşılık vereceklerini bildirdi.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-Hye, "Net bir özür ile provokasyonların ve gergin durumların tekrarını engelleyecek önlemlerin alınmasına ihtiyacımız var. Aksi takdirde hükümetimiz gereken adımları atacak ve propaganda yayınlarına devam edecektir" dedi. Güney Kore 2 askerinin mayına basarak yaralanmasına misilleme olarak ara bölgedeki propaganda yayınlarına 11 yıl aradan sonra başlatmıştı.

GÖRÜŞMELERDEN SONUÇ ÇIKMADI

Tansiyonun düşürülmesi için yapılan üst düzey görüşmelerde ikinci günün de sonuna gelindi ancak ara bölgedeki Panmunjom köyündeki görüşmelerden henüz bir sonuç çıkmadı. Görüşmelerde Güney Kore'yi Ulusal Güvenlik Danışmanı Kim Kwan-jin ve Birleşme Bakanı Hong Yong-pyo temsil etti. Kuzey Kore adına üst düzey yetkililer Kim Yong-gon ile birçok analist tarafından Kuzey Kore komutasındaki ikinci isim olarak lanse edilen Hwang Pyong-so katıldı.

1950-1953 savaşları barış anlaşmasıyla değil de bir ateşkesle sona erdiği için iki ülke hala teknik olarak savaş halinde bulunuyor.

Kore Yarımadası barut fıçısı gibi