İspanyol hükümetinin, geçtiğimiz 22 Eylül'de Sierra Leone'den Madrid'e getirdiği ve 3 gün içinde hayatını kaybeden Ebola hastası misyoner Manuel Garcia Viejo'ya bakan hemşirelerden birinde Ebola virüsü çıktı.

Madrid'deki Carlos III hastanesinde 15 yıldan uzun bir süredir çalışan ve Garcia Viejo ile ilgilenen hemşirelerden biri olan 44 yaşındaki bir kadında Ebola virüsü çıktı. Bu sabah acil servise kaldırılan kadın hemşireye iki analiz yapıldığını ve ikisinde de Ebola virüsünde pozitif sonuç çıktığı bildirildi.

İspanya'da şimdiye kadar görülen üçüncü Ebola vakası olurken, bundan önce Afrika'da görev yapan 2 misyoner (rahip ve doktor) Ebola'dan dolayı Madrid'e getirilmiş, 2'si de hayatını kaybetmişti. Ebola virüsü çıkan kadın hemşirenin, evli olduğu ancak çocuğu olmadığı bildirildi. Olay, İspanya ve Avrupa'da ilk defa Ebola virüsünün sağlıklı birine bulaşma vakasının görülmesi bakımından önem taşıyor.

İspanya Sağlık Bakanlığı hemen alarma geçip, Ebola vakasıyla ilgili özel bir çalışma grup oluştururken, Sağlık Bakanı Ana Mato'nun da basına bilgi vereceği açıklandı.

Büyük felaket yaklaşıyor!

Mart ayından bu yana 3440 kişinin ölümüne neden olan ebola salgınının bu ay sonunda Avrupa’da yayılabileceği uyarısı yapıldı. En riskli ülke Fransa. Ebolayı keşfeden bilim adamı Peter Piot ise hayal ötesi trajedi yaşanacağını söylüyor.

Bu yılın mart ayında Batı Afrika ülkelerinde başlayan ve ABD’ye de sıçrayan ebola salgınından ölenlerin sayısı 3 bin 440’ı buldu. Liberya, Sierra Leone ve Gine’de 7 bin 178 ebola vakası kayda geçti. Bilim adamları ebola salgınının bu ay sonunda Avrupa’ya yayılabileceği uyarısında bulundu. İngiltere’nin Lancaster Üniversitesi salgın hastalık uzmanı Derek Gatherer’in salgının yayılma şeklinden yola çıkarak hazırladığı bilgisayar modeline göre ebolanın Fransa’ya 24 Ekim’de ulaşma olasılığı yüzde 75 olarak ortaya çıkıyor. Gatherer’in bulgularına göre ebolanın aynı tarihte İngiltere’de görülme olasılığı ise yüzde 50. Gatherer’e göre hastalığın kıtaları aşmasının en büyük nedeni havayolu taşımacılığı. İngiltere ve Fransa Batı Afrika’ya uçuşlarını tamamen askıya alsa bile ebola bu ülkelere ulaşabilir. Gatherer, “Hastalık piyango gibi bir şey” dedi. Salgının baş gösterdiği ülkelerin eski Fransa sömürgesi olması Fransa’yı en riskli ülke haline getiriyor.

‘BÜYÜK BİR TRAJEDİ OLACAK’

Belçikalı bilim adamı Peter Piot, 1976’da Antwerp’teki laboratuvarında ebola virüsünü keşfeden ilk kişi oldu. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde esrarengiz bir hastalığa tutulan Belçikalı bir rahibenin kan örneğini kendisine getiren bir Belçikalı pilot, ünlü mikrobiyologdan test yapmasını istemiş. Kan örneğini inceleyen Piot, virüsü ilk teşhis eden kişi oldu. Hastalığa; ilk kez görüldüğü Yambuku’ya yakın bir nehirden yola çıkarak “ebola” adını veren ekipte de yer alan Piot, şimdi tahayyül ötesi bir trajedi olacağını düşünüyor. The Guardian’a konuşan Piot, “O zamanlar hastalığın vücut salgılarından yayılabileceğini bile bilmiyorduk. Bugün salgın büyük şehirlere ulaşmış durumda. Bu, riski daha da artırıyor. Bugün sadece bir salgınla değil bir insani felaketle karşı karşıyayız. Sadece sağlık personeline değil, lojistik uzmanlarına, kamyonlara, gıdaya ihtiyacımız var. Böylesi bir salgın bütün bir kıtanın istikrarını yok edebilir. Bu noktaya ulaşacağını asla düşünemezdim” dedi.

EBOLA ÖLÇER

ABD’de ilk ebola vakası olarak bilinen Liberya asıllı Thomas Eric Duncan’ın yaşadığı Teksas’ın Dallas kentindeki 5 okulda sınıflara öğrencilerin ateş seviyesini ölçen özel termometre cihazları yerleştirilmesine karar verildi. Bu cihazlar öğrencilerin ebolanın ilk semptomu olan ani ateş yükselmesini tespit ederek erken teşhise yardımcı olacak.

indir.jpg