Amerikalı, İngiliz ve Kanadalı bilim adamları, Zika virüsü dolayısıyla Asya ve Afrika'da iki milyarı aşkın kişinin risk altında olduğunu açıkladı.

Sonuçları "The Lancet" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, aralarında Hindistan, Endonezya ve Nijerya'nın bulunduğu Asya ve Afrika'nın birçok ülkesi, Zika virüsüne karşı en savunmasız bölgeler arasında yer alıyor.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu, Oxford Üniversitesi ve Kanada Toronto Üniversitesi'nden bilim adamları, uçak seyahatleri, virüsü taşıyan sivrisineklerin bölgelerdeki varlığı ve iklim şartlarını inceleyerek elde ettikleri verilerde, virüsün tespitinin ve yayılmasının engellenmesinin, ayrıca tedavisinin zor olduğu bölgelerde risk faktörünün daha da arttığını belirtti.

Araştırmada, Filipinler, Vietnam, Pakistan ve Bangladeş sağlık kaynaklarının kısıtlı olması nedeniyle Zika virüse karşı en kırılgan ülkeler olarak açıklandı.

Toronto Üniversitesi'nden Dr. Kamran Khan, "Araştırma sonucunda elde ettiğimiz bulgular, yerel, ulusal ve uluslararası bazda sağlık kuruluşlarına çok değerli bilgiler sunacak." diye konuştu.

Bilim adamları bazı bölgelerde virüse karşı oluşan bağışıklığın riski azaltabileceğini de vurguladı.

İlk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanan ve uzun yıllar görülmeyen virüs, Mayıs 2015'te Brezilya'da yeniden ortaya çıkmıştı. Virüsün, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde "nörogelişimsel bozukluğu" ifade eden "mikrosefali"ye neden olduğu ifade ediliyor.

Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüsün belirtileri arasında, ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı yer alıyor. Hastalığın henüz önleyici aşısı ve özel bir tedavi yöntemi bulunmuyor.