Kosovalılar, Avrupa'nın göbeğinde yaşanan en vahşi katliamlardan Srebrenitsa soykırımının 20'nci yıl dönümünü, Prizren'de düzenlenen yürüyüş ile andı.

Kosovalı Boşnaklar tarafından organize edilen, Türk ve Arnavut sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler tarafından desteklenen yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Yürüyüş ile 1995 yılında Srebrenitsa'da, Sırp güçleri tarafından acımasızca katledilen Boşnak halkı anılarak, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa topraklarında en büyük katliamın gerçekleştiğine bir kez daha dikkat çekildi.

Prizren kapalı spor salonundan başlayan soykırım kurbanlarının anıldığı barış yürüyüşü, tarihi Şadırvan meydanına kadar devam etti. Ellerinde Boşnak, Kosova ve Türk bayrakları ile Prizren'nin ana caddesinde yürüyen Kosovalılar, Srebrenitsa kurbanlarını hiçbir zaman unutmayacakları mesajını verdiler.

Yürüyüşe katılan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Prizren Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Lopar, Prizren'de Boşnak, Türk ve Arnavut dostlarla birlikte anma törenini düzenlediklerini belirterek, "Bu bizim için çok acı bir gün. Böyle bir şeyin bir daha yaşanmamasını diliyoruz. Balkanlarda soykırım yapıldıysa sadece Müslümanlara yapıldı" ifadesini kullandı.

Bugünün Boşnak halkı için çok önemli bir gün olduğunu hatırlatan KDTP Prizren Şube Başkanı Şencar Karamuço da, "Bizler Kosovalı Türkler olarak Boşnak arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu beyan etmek için arkadaşlarımızla birlikte bu protesto yürüyüşüne katılıyoruz" diye konuştu.

Şadırvan Meydanında Boşnak gençleri tarafından yapılan gösteride, Srebrenitsa katliamı şehitleri sembolize edildi. Meydanda yuvarlak oluşturarak temsili olarak kanlı tişörtlerle katliamın canlandırıldığı gösteride, Srebrenitsa soykırımın tekrarlanmaması için barışsever dünyaya mesaj gönderildi. Ardından barışı simgeleyen beyaz güvercinler ile beyaz balonlar havaya uçuruldu.