The Herald gazetesi, İngiltere kraliçesinin "Umarım herkes referandumla ilgili dikkatli düşünür" ifadesini manşetine taşıyarak, bağımsızlığa "hayır" diyenlerin oranının az da olsa bağımsızlık yanlılarının önünde olduğunu kaydetti.

Kraliçenin uyarısını manşetine taşıyan bir diğer İskoçya gazetesi ise tabloid gazete Daily Record oldu. Gazete, kraliçenin sözleri dışında 4 binden fazla kişinin dün İngiliz yayın kurumu BBC'nin İskoçya'daki merkezi önüne yürüyerek protesto gösterisi düzenlemesine geniş yer ayırdı. Bağımsızlık yanlıları BBC'yi referandumla ilgili yanlı yayın yapmakla suçlamıştı.

Gazete iç sayfalarında ise İngiltere'nin İskoç asıllı eski Başbakanı Gordon Brown'un İskoç özerk parlamentosunun yetkilerinin 16 Ekim'de arttırılmasına ilişkin program açıklayacağı sözüne yer verdi. Bağımsızlık halinde ekonomik belirsizliklere de dikkati çeken Daily Record, para birimi gibi konulardaki belirsizliğin ekonomi için risk taşıdığını bildirdi.

Bağımsızlığa karşı olduğunu açıklayan Scotsman gazetesi ise İskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond'ın "Referandumun önemli olduğu ve ikinci bir şansın olmayabileceği" sözlerini manşetine taşıdı.

Scottish Daily Mail gazetesi de Kraliçe Elizabeth'in sözlerini manşetinden duyuran gazeteler arasında yer aldı. Gazete, Birleşik Krallık'la birlikten yana olduğunu "Birliği kurtarmak için son 3 gün" manşetiyle ortaya koyarken, olası bağımsızlığın ekonomi başta olmak üzere olumsuz etkileriyle ilgili haberlere ve analizlere geniş yer vermesi dikkati çekti.

SON ANKETLER

Hafta sonunda yapılan ve yayınlanan son anketlerin çoğu "bağımsızlığa hayır" diyenlerin az da olsa önde olduğunu gösterdi. Survation şirketinin anketine göre, bağımsızlığa yüzde 47 "evet", yüzde 53 ise "hayır" dedi. Panelbase şirketinin anketine göre ise yüzde 49 "evet", yüzde 51 ise "hayır" diye cevapladı. Bağımsızlığa "evet"e desteğinin önde çıktığı tek anket ise ICM adlı şirketin Daily Telegraph gazetesi için yaptığı anket oldu. Bu ankete göre, yüzde 54 "evet", yüzde 46 ise "hayır" yanıtını verdi.

İskoç halkına 18 Eylül Perşembe günü "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı" sorusu yöneltilecek. "Bağımsızlığa evet" sonucunun çıkması halinde varlıkların paylaşımı ile ilgili Londra ile Edinburgh yönetimleri arasında yürütülecek müzakerelerin ardından İskoçya 24 Mart 2016'da Birleşik Krallık'tan resmen ayrılacak.