Euro bölgesi liderleri tarafından Yunanistan'a ağır koşulları yerine getirmesi şartıyla sunulan kurtarma paketi, bugün Yunan Parlamentosu'nda oylanacak.

AB liderlerinin Pazar günü başlayan ve pazartesi sabahına kadar süren 17 saatlik acil batma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Yunanistan'ın üçüncü kurtarma paketi konusunda anlaşmaya varılmıştı. Yunan Hükümeti'nin geçtiğimiz günlerde resmi başvurusunu yaptığı ve ülkeye ciddi miktarda nakit akışı sağlayarak ekonominin canlanmasını hedefleyen yeni kurtarma paketinin bugün yapılacak oturumda Yunan Parlamentosu tarafından onaylanması bekleniyor. Kurtarma paketinin bugün akşam saatlerinde Yunan parlamentosunda yapılacak oylamada onaylanması halinde ülkeye 3 yıl içinde 86 milyar Euro nakit akışı sağlanacak. Ülkeye sağlanan nakit desteğin 25 milyar Euroluk kısmının bankalara gönderilecek kurtarma paketi kapsamında emeklilik sisteminde de çeşitli düzenlemeler yapılacak.

ÇİPRAS: YAPTIĞIM HATALARIN FARKINDAYIM

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, parlamentoda yapılacak oylama öncesinde Yunan televizyonunda bir programa katılarak kurtarma paketi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çipras, yaklaşık 1 saat süren programda yaptığı açıklamalarda, Yunan halkına başarılı bir hikaye getirdiğini söylemeyeceğini ifade ederek, elinden geleni yapmayı denediğini belirtti. Çipras, "Yaptığım hataların ve dikkatsizliklerin sorumluluğunu kabul ediyorum. Bir kaptanın fırtına sırasında dümen başındayken yapabileceği en kötü şey, zor olmasına rağmen dümeni terk etmesidir" ifadelerini kullandı.

Çipras, ülkede yaklaşık 2 haftadır kapalı olan Yunan bankalarının ne zaman açılacağı sorusuna ise bankaların açılmasının nihai anlaşmaya bağlı olduğunu kaydetti.