İsrail, son zamanlarda artan şiddetli çatışmalar nedeniyle Doğu Kudüs'e barikatlar kurduğunu ve asker takviyesi yaptığını açıkladı.

Dün akşam saatlerinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun izniyle güvenlik kabinesi terör faaliyetlerine katılan Filistinlilerin ikametlerinin ellerinden alınacağı ve evlerine saldırı düzenleneceği kararını aldı. Kabine bu çerçevede Kudüs'te yaşayan bazı Filistin mahallelerine giriş ve sokağa çıkma yasağı getirdi. Öte yandan kabine Batı Şeria'da kurulacak çelik ve beton bariyerler boyunca askeri ve güvenlik güçleri takviyesi yapacağını da açıkladı. Şimdiden 300 askerin yeni güvenlik önlemleri çerçevesinde bu bölgelere konuşlandırıldığı da belirtildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın liderliğini yaptığı Fetih Hareketi Sözcüsü Dimitrii Delliani İsrail'in Filistinlilerin yaşadığı mahallelere yasak getirmesinin uluslararası hukuka aykırı ve toptan bir ceza niteliğinde olduğunu kaydetti.

Hamas Sözcüsü Hussam Badrawn ise İsrail güvenlik kabinesinin verdiği kararların İntifadayı engelleyemeyeceğini, direnen halkın yeni güvenlik kısıtlamalarından korkmadığını vurguladı.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de artan gerilimi azaltmak için bölgeye gideceği öğrenildi.

Geçtiğimiz ay İsrail güvenlik güçleri Mescid-i Aksa'ya saldırı düzenlemişti. Ardından İsrail polisi yaptığı açıklamada Doğu Kudüs'te bir otobüse Filistinli bir grubun saldırı düzenlediğini ve saldırganların öldürüldüğünü kaydetmişti. Saldırının hemen ardından Batı Kudüs'te de bir saldırgan aracıyla otobüs durağında üç kişiyi ezmişti. Kudüs'ün yanı sıra Raanana kentinde de bir saldırı düzenlenmiş İsrail polisi saldırganların Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinliler olduğunu açıklamış ve saldırganların yaralandığını belirtmişti.

Kudüs ve Batı Şeria'da İsrail ve Filistinliler arasında çıkan çatışmalar sonucu son iki haftada çocuklar da dahil olmak üzere 30 Filistinli, 7 İsrailli hayatını kaybetmişti.

Bu olaylar üzerine bazı Filistinli gruplar "öfke günü" ilan ederek yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sırasında 3 İsraillinin ölmesi ve birkaç kişinin yaralanması dolayısıyla İsrail güvenlik kabinesi Kudüs'ün Filistinlilerin yaşadığı mahallelere giriş yasağı getirdi.

Kudüs’te tansiyon yükseliyor