Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, (MédecinsSansFrontières - MSF) ABD tarafından 3 Ekim'de Kunduz'daki hastanelerine düzenlenen hava saldırısının kasıtlı olduğunu,  saldırı sırasında hastanede silahlı Taliban militanları bulunduğu iddiasının ise gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

MSF, Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinde işlettiği ve 3 Ekim'de ABD'nin hava saldırısının hedefi olan hastaneyle ilgili ön raporunu açıkladı.

Hastanede görev yapan yerli ve yabancı 60 MSF personeli ile yapılan görüşme neticesinde hazırlanan ön raporda, Afganistanlı ve ABD'li yetkililer tarafından ortaya atılan, saldırı sırasında hastanede silahlı militanların bulunduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.

Raporda, hem polis ve hükümet güçleri hem de Talibanın hastanede tedavi edildiği, standart bir uygulama olarak hastaneye getirilen yaralıların hangi silahlı gruptan olduğunun sorulmadığı belirtildi.

Daha Kunduz'da çatışmalar başlamamışken hastanenin konum ve koordinatlarının ABD'li ve Afganistanlı yetkililere iletildiğine yer verilen raporda, saldırıdan bir gün önce ABD'li yetkililerin MSF'ye, idarelerindeki hastanelerde Taliban militanlarının olup olmadığını sorduklarını, MSF'nin, tedavi altında olan yaralı militanlar bulunduğunu ancak silahlı bir kişinin hastanede gizlenmesinin söz konusu olmadığı cevabını verdiği aktarıldı.

Raporda, saldırı sonrasında yapılan incelemelerde 140 yataklı hastanenin ABD'li askeri yetkilerin iddia ettiği gibi yanlışlıkla değil, kasten vurulduğunun açıkça görüldüğü ifade edilirken, saldırı sonrasında canını kurtarmak için kaçanların da hedef alındığına yer verildi.

Saldırı öncesinde hastane personelinin görevlerinin başında olduğu belirtilen raporda, saldırı sırasında ise Kabil ya da Washington'a bilgi verme imkanının olmadığı ifade edildi. Raporda, gerekli mercilere bilgi verildiğinde ise artık çok geç olduğu kaydedildi.

Raporda, hastanenin saldırı öncesi ve sonrasındaki uydu fotoğrafları yer alırken, konuyla ilgili personelle yapılan telefon görüşmeleri ve e-posta yazışmalarının da yer alacağı ayrıntılı bir raporun açıklanacağı aktarıldı.

İNSANLAR YANARAK CAN VERDİ

Öte yandan Kabil'de konuyla ilgili açıklama yapan MSF Genel Müdürü ChristopherStokes, en çok ihtiyaç duydukları bir dönemde hava saldırısı ile hastanelerinin yerle bir edilmesine tepki gösterdi.

Saldırı sonrasında yaptıkları incelemelerde saldırının öldürmek kastı ile düzenlendiğini açık bir şekilde gördüklerini söyleyen Stokes, "Hastalara müdahale imkanımız elimizden alındı. Aralarında personelimizin de bulunduğu 30 kişi yaşamını yitirdi. Bazı hastalar ameliyat masasında can verirken, kimisi de çeşitli organlarını kaybetti. Patlamaların etkisi ile bazı kişilerin başı koptu. Yanan hastaneden kaçmaya çalışanlar ise helikopter tarafından ateş çemberine alındı. Hastaların bir kısmı acil bakım ünitesindeki yatağında yanarak can verdi. Hastalarımızı ameliyat masasında bırakıp kaçmaya mecbur ettiler" diye konuştu.

3 Ekim'de ABD savaş uçakları ülkenin kuzeyindeki Kunduz kentinde MSF tarafından işletilen hastaneyi 1 saat boyunca havadan hedef almış, saldırıda 13 MSF personeli, 10 hasta ve kimliği henüz belirlenemeyen 7 kişi hayatını kaybetmiş, 65 kişi de yaralanmıştı.

Olayın kamuoyuna yansımasının ardından Afganistan'daki ABD'li güçlerin komutanı General John Campbell, saldırı talebinin Afgan güçlerinden geldiğini ancak bu saldırının hata olduğunu belirtmişti.

ABD Başkanı Barack Obama da MSF Genel Başkanı Dr. JoanneLiu'yu arayarak özür dilemişti.