Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinde bir araya gelen 5 siyasi partinin temsilcileri, Haydar El-İbadi hükümetinde Kürtlere verilen bakanlıkların paylaşımını sonuçlandırdı. Buna göre Irak Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP), Kültür Bakanlığı Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB), Göç ve Göçmenler Bakanlığı Goran Hareketi'ne ve Kadın Hakları Bakanlığı İslami Birlik Partisi'ne (Yekgirtu) verildi. İslami Toplum Partisi de (Komela İslam) devlet bakanlığını aldı.
      
Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığında 3 saat süren toplantının bir bölümüne Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilcisi Nikolay Miladinov da katıldı. Miladinov, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, Kürt bakanların yakın zamanda Bağdat'ta göreve başlayacaklarını söyledi.
      
Kürtlerin doğru bir karar aldıklarını ifade eden Miladinov, "Bu karar, tüm Irak halkının yararınadır. Irak'ta yaşanan siyasi ve askeri kriz, sadece Araplarla çözüme kavuşmaz. Kürtlerin de bu sürece mutlaka dahil olması gerekiyordu" dedi.

İslami Birlik Partisi Siyasi Büro Üyesi Hiva Mirza da AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantıda ağırlıklı olarak Kürtlerin Irak'taki siyasi sürece katılması konusunu ele aldıklarını dile getirdi. Mirza, BM Irak Temsilcisi Miladinov'un da toplantıya katılarak alınan kararlardan haberdar olmasını istediklerini ifade etti.

SİYASİ SÜREÇ

Irak'ta 30 Nisan'da yapılan genel seçimlerin ardından yeni hükümet, 8 Eylül'de Başbakan Haydar El-İbadi tarafından kurulmuştu. Hükümet kurulurken, kabinede Şii ve Sünnilere yönelik paylaşım büyük ölçüde belirlenirken Kürtlere verilecek bakanlıklar sonraki siyasi sürece bırakılmıştı. Kürtlerin bakan olarak belirleyeceği isimler, Irak Parlamentosu'nda yemin ettikten sonra göreve başlayacak.