Kuveyt'te petrol sektörü çalışanlarının, maaş ve ödeneklerin yeniden yapılandırılmasını öngören "stratejik alternatif" isimli kanun tasarısını protesto grevleri başladı.

Petrokimya Sanayi Şirketi Çalışanları Sendikası Başkanı Ferhan el-Acemi, "grevin ilk saatlerinde beklenenin üstünde bir başarı elde edildiğini" belirterek, protestocuların sayısının sürekli arttığını söyledi.

Ülkedeki Petrol Birliği Başkanı Seyf el-Kahtani ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bazı petrol birimlerinin, tesislerin ihtiyacı ölçüsünde elektrik ve su üretimi için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Kahtani, ülke dışından iş gücü yardımı istemenin, grev kanununa aykırı olduğunu ifade etti.

Kuveyt Petrol Kurumu'nda Planlama Genel Müdürü Vefa ez-Zuabi, dün gece bir televizyon kanalından yaptığı açıklamada, işçilerin grevleri süresince Mısır ve Hindistan petrol kurumlarından petrol tesislerini çalıştırmaları için iş gücü yardımında bulunmuştu.

Zuabi, grev nedeniyle petrol sektörünün günlük zararının, 36 ila 48 milyon dolar olacağını kaydetmişti.

Petrol sendikaları, hükümetin uygulamaya koymak istediği "stratejik alternatif" kanunundan kendi sektörlerinde çalışanların muaf tutulmasını istiyor.

Hükümet, dünya petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle gelirlerde yaşanan azalmayla mücadele için bir takım kemer sıkma kararları alacağını açıklamıştı. Bu kapsamda bazı hizmetlerin ve Kuveyt Petrol Şirketi'ne ait 43 akaryakıt istasyonunun özelleştirilmesi de yer alıyor.