Kuveyt'teki müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesi'nin doğrudan görüşmelerinin askıya alındığı bildirildi.

Hükümet kaynaklarından alınan bilgiye göre, yaklaşık 7 haftadır Kuveyt'te devam eden müzakereler çerçevesinde kurulan komitedeki hükümet ve Husi üyeleri arasında çıkan anlaşmazlıkların büyümesi üzerine doğrudan görüşmeler askıya alındı.

Hükümet heyetinden üyeler, Birleşmiş Milletler'den (BM) uzmanlarla bir araya gelerek, komite üyeleri arasındaki doğrudan görüşmelerin kaldırılması ve anlaşmazlıkların çözümü için dolaylı görüşmelerin yapılması konusunda anlaştı.

Hükümeti temsil eden heyetin, Husilerin, BM'nin 2216 sayılı kararında zikredilen ve aralarında Yemen Savunma Bakanı Tümgeneral Mahmud es-Subeyhi'nin de bulunduğu tüm esirleri serbest bırakmasını şart koştuğu belirtildi.

Hükümet heyeti, Husilerin sadece savaş esirlerinin takas edilmesini istediğini, 2216 sayılı kararda geçen gazeteciler ve düşünce suçlularının serbest bırakılmasına karşı çıktığını ifade ediyor.

Subeyhi ile birlikte Cumhurbaşkanı Hadi'nin kardeşi Tümgeneral Nasır Mansur Hadi de Mart 2015'te Lahic'de Husiler tarafından alıkonulmuştu. Husiler, Subeyhi ile Hadi'yi savaş esiri olarak kabul ediyor.

Nisan 2015'te alınan BM 2216 sayılı karar, Subeyhi'nin yanı sıra zorla alıkonulan tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını öngörüyor.

Öte yandan, Husi heyetinden bazı kişiler, hükümet heyetini, esirlerin ramazan öncesinde serbest bırakılması konusunda ciddiyetsiz olmakla suçladı.

Husi kaynaklar, başlangıçta iki taraftan da 500'er kişinin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varıldığını, daha sonra bu rakamdan vazgeçilerek, mümkün olan en yüksek sayıda esirin serbest bırakılmasında uzlaşıldığını ifade etti.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı.

Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesi'nin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.