İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) siyasi kanadı olarak görülen Sinn Fein partisi lideri Gerry Adams'ın davet edildiği halde, Beyaz Saray'daki bir etkinliğe girişinde güvenlik nedeniyle sorun yaşandı.

ABD'de temaslarda bulunan Adams, ABD Başkanı Barack Obama tarafından Beyaz Saray'da düzenlenen bir resepsiyona davet edildiği halde, ABD Gizli Servisi tarafından kapıda 1,5 saat bekletildiğini ve resepsiyona katılımına engel olunduğunu bildirdi.

Davetiyesinin fotoğraflarını resmi Twitter hesabında paylaşan Adams, dün akşam düzenlenen etkinliğe girişte, "güvenlikle ilgili bir sorun" dolayısıyla bekletildiğini kaydetti.

Olaya tepki gösteren Adams, "20 yıldır ABD'ye gelip gidiyorum ve ardı ardına gelen başkanlarla, Beyaz Saray'da sayısız toplantıya katıldım. Bu kabul edilemez bir gelişme" dedi.

"ABD yönetimindeki bazı kişilerin halen Sinn Fein'e farklı muamele yapma arayışında olduğu" değerlendirmesinde bulunan Adams, "Bazi siyasi temsilcilerimizin ABD'ye girişine izin verilmezken, ben de dahil olmak üzere, ABD'ye giriş ve çıkışlarımızda, bazılarımız ise sürekli ek arama ve incelemelere maruz kalıyor" ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin ABD Gizli Servisi'nden yapılan açıklamada ise Adams'ın etkinliğe girişinin daha vakitli bir biçimde çözümlenememesinden ötürü üzüntü duyulduğu bildirildi. Açıklamada, "Maalesef, Gizli Servis'te yaşanan idari bir giriş hatasından ötürü hızlı bir doğrulama yapılamadı" denildi.

1,5 saatlik engelin ardından Adams resepsiyona katılmazken, Sinn Fein'in diğer üst düzey yöneticilerinden Martin McGuinness ile Mary Lou McDonald'ın etkinliğe katılımda ise sorun yaşanmadı.