Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yeni yaptırım uygulama kararı almasının ardından altı kısa menzilli roket fırlattı.

Güney Kore haber ajansı Yonhap, Pyongyang yönetiminin ülkenin doğusundaki Wonsan kentinden altı kısa menzilli roket fırlattığını duyurdu.     

Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Moon SangGyun, roketlerin Doğu Denizi’ne düştüğünü açıkladı.     

BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören karar tasarısını dün oybirliğiyle kabul etmişti.     

ABD tarafından BM Şartı'nın güç kullanma yetkisini düzenleyen 7. bölümü altında kaleme alınan karar tasarısına Türkiye'nin de aralarında olduğu 50 civarında ülke destek vermiş, BMGK'daki oylamada 15 üyenin tamamı olumlu oy kullanmıştı.     

Kararda, Kuzey Kore'ye giden ve bu ülkeden çıkan tüm kargolara şüpheli madde taşıyormuş muamelesi yapılarak tüm BM üyesi ülkelere bu kargoları inceleme zorunluluğu getirildi. Kuzey Kore'ye hafif silahlarla konvansiyonel silah satışına sınırlama istenen kararda bu ülkeden kömür ve demir alınması yasaklanırken altın, titanyum ve benzeri yer altı kaynaklarının alınması da sınırlandırıldı.

Kararda Kuzey Kore'ye roket yakıtı da dahil olmak üzere hava taşıtı yakıtı satışı da yasaklanıyor ve ülkelerden illegal faaliyetlere katıldığı tespit edilen Kuzey Koreli diplomatları sınır dışı etmeleri isteniyor.