Kuzey Kore'de bu yılın geride kalan döneminde 60 kişinin halkın önünde idam edildiği ileri sürüldü.
      
Güney Kore haber ajansı Yonhap'ın isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Pyongyang yönetiminin, daha uzun saatler çalışıp rejime para ödemeye zorladığı Kuzey Korelilerin memnuniyetsizliklerini ifade etmesi sonucu idamlar arttı.     

Haber kaynaklarından biri, "Kuzey'in ağustos ayına kadar 60 sivili idam ettiğine inanılıyor. Bu rakam, Kuzey Kore liderinin göreve gelmesinden bu yana her yıl idam edilen ortalama rakamın iki katı." dedi.     

Adı açıklanmayan bir kişi, ağır iş yaptırılan vatandaşların hoşnutsuzluk göstermesi karşısında rejimin kamuda infaza başvurduğunu iddia etti.     

Ulusal Birleşme için Kore Enstitüsü (KINU) tarafından hazırlanan raporda, Kuzey Kore'de cep telefonu kullanırken yakalananlara verilen cezaların artırıldığı, Pyongyang'ın, Güney Kore film DVD'lerinin kaçakçılığına yönelik sert önlemler aldığı öne sürüldü.     

Kuzey Kore'nin, geçen ay sonunda, Çin'deki bir restoranda çalışan Kuzey Koreli 13 işçinin Güney Kore'ye kaçmasından sorumlu tuttuğu altı yetkiliyi idam ettiği ileri sürülmüştü.     

Kaçırılanlar Aile Birliği Başkanı Choi Seong-yong'un, "Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yurt dışında çalışan Kuzey Koreli işçiler üzerinde kontrol sağlayamadıkları gerekçesiyle aralarında istihbaratçıların bulunduğu altı yetkilinin 5 Mayıs'ta halkın önünde idam edilmesi emrini verdi." ifadesini kullanmıştı.     

Choi, 80 yetkiliye ve Güney Kore'ye sığınan işçilerin 100 akrabasına idamın izlettirildiğini, işçilerin akrabalarının daha sonra bir yere kapatılarak ideolojik eğitim almaya "zorlandığını" iddia etmişti.     

Babası Kim Jong-il'in 2011'de ölümünün ardından yönetimi devralan Kim Jong-un, daha önce de aralarında amcasının da bulunduğu bazı üst düzey yetkilileri idam ettirmişti.       

ABD yönetimi, geçen ay Kuzey Kore lideri Kim Jong-un hakkında yaptırım kararı almış ve Kuzey Koreli 10 üst düzey yöneticiyle beş kamu kuruluşunu  kara listeye almıştı.