Kuzey Kore'de bazı sosyal paylaşım ve haber sitelerine erişim engellendi.

Pyongyang Posta ve İletişim Bakanlığı yetkilileri, ülkede sosyal paylaşım siteleri Facebook, YouTube, Twitter'ın ve Amerika'nın Sesi Radyosu (Voice of America) sitesinin engellendiğini duyurdu.

Facebook and Twitter'a aylardır erişimin olmadığı ve konuyla ilgili herhangi bir resmi kararın açıklanmadığı ülkede, kumar ve cinsellik gibi içerikleri olan sitelere de erişim engellendi.

Yetkililer, "uygun olmayan" yollarla bu sitelere girmeye çalışan ve "devlet karşıtı bilgi" yayan kişilerin Kuzey Kore hukukuna göre cezalandırılacağını belirtti.

Başkent Pyongyang'da yaşayan yabancıların cep telefonları, iPad ve diğer mobil cihazlarından tweet atma, Skype kullanma ve internette arama yapmalarına 2013 yılında izin verilmişti.

Haziran ayında fotoğraf paylaşım sitesi Instagram'a erişimin "zararlı içerik" gerekçesiyle engellendiği ülkede 2 milyondan fazla cep telefonu kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor.

BM'NİN KUZEY KORE'YE YAPTIRIMLARI

Bu arada Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) aldığı yeni yaptırım kararlarıyla ülkeye giriş çıkış yapan gemilerin aranmasına sert tepki gösterdi.

Kuzey Kore Denizcilik İdaresinden Nam Hyon Il, ülkeye giren ya da ülkeden yola çıkan tüm kargo gemilerinin denetlenmesini zorunlu kılan BM yaptırımlarının, "egemen bir devletin deniz ticaret faaliyetlerinin affedilemez ihlali" olduğunu belirtti.

Nam, Associated Press'e yaptığı açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi, dünyanın barış ve güvenliğini sağlamalı. Öte yandan Konsey, kendi misyonunu ve görevini terk ederek uluslararası adaleti ve tarafsızlığı ayaklar altına aldı." yorumunda bulundu.

Kuzey Kore'de yetkililer ve medya, yaptırımları, ABD'nin BM'ye dayatması olarak nitelendiriyor.

Kuzey'in en büyük destekçisi Çin'in, BM'nin Pyongyang yönetimine yönelik aldığı yaptırım kararlarındaki rolünün ve fikrinin ne olduğuna dair herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Yeni yaptırımlar uygulamaya koyulduğundan bu yana, hiçbir Kuzey Kore gemisinde yasaklı ürün bulunmadığı açıklandı.

BM'nin yeni yaptırım kararlarıyla, Pyongyang yönetiminin, nükleer ve balistik füze teknolojisi geliştirmesine mani olunması hedefleniyor.

Kuzey'e ait Chong Chon Gang adlı gemi, 2013 yılında Panama'da durdurulmuş, yapılan incelemenin ardından şeker torbalarının altında askeri teçhizat bulunmuştu.

Pyongyang yönetimi, Güney Kore ve ABD'nin geçen ay bölgede başlattığı geniş kapsamlı ortak tatbikata sert tepki göstererek, Washington ile Seul hükümetlerine karşı nükleer silah kullanabileceği tehdidinde bulunmuştu.