Kuzey Kore’nin, kurucu lideri Kim İl-sung'un doğumunun 104. seneidevriyesini kutlamak için yaptığı füze fırlatma girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığı bildirildi.

Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap,  Pyongyang yönetiminin Kim'i anma etkinlikleri kapsamında orta menzilli füze denemesi yaptığını duyurdu.

ABD’nin Asya ülkelerindeki askeri üslerine ulaşma kapasitesine sahip olduğu ileri sürülen füzenin Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi.     

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığından adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, Kuzey Kore'den fırlatılan roketin ABD için bir tehdit olmadığını söyledi.     

Yetkili, "Kuzey Kore'nin, balistik füze teknolojisi kullanılmasını yasaklayan BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal eden girişimini kınıyoruz." ifadesini kullandı.     

Gelecek ay Komünist Parti kongresinin düzenlemeye hazırlanan Pyongyang yönetimi, Güney Kore ve ABD'nin geçen ay bölgede başlattığı ve nisan ayı sonuna kadar sürecek geniş kapsamlı ortak tatbikatına tepki olarak füze denemeleri yapıyor.     

Tatbikatı "işgal provası" olarak algılayan Kuzey Kore, sene başında nükleer deneme yapmış ve uzun menzilli roket fırlatmıştı.     

Pyongyang yönetimi, Güney Kore ve ABD'nin geçen ay bölgede başlattığı geniş kapsamlı ortak tatbikata sert tepki göstererek, Washington ile Seul hükümetlerine karşı nükleer silah kullanabileceği tehdidinde bulunmuştu.     

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 6 Ocak'ta hidrojen bombası ve 7 Şubat'ta roket denemesi yaptığını açıklayan Kuzey Kore'ye ağır yaptırımlar kararı almıştı.     

Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong-un'un dedesi Kim İl Sung, Pyongyang'da 15 Nisan 1912’de dünyaya gelmişti.     

Kim, 1948'de Kore Yarımadası'nın kuzeyinde Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni kurmuş ve 1994'de ölene dek ülkenin liderliğini yürütmüştü.

Ölümünden sonra yerine oğlu Kim Jong-il geçmişti.