Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma seçimlerinin işgal altındaki Gürcistan topraklarında düzenlenmesini kınayarak Abhazya ve Güney Osetya'da yerlerinden edilen yüz binlerce kişinin kendi topraklarına dönmeleri için yardım çağrısında bulundu.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre Kvirikaşvili,  Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna hitaben yaptığı konuşmada Moskova yönetiminin Gürcistan'a yönelik işgal politikasını sürdürdüğüne işaret etti.     

Kvirikaşvili, "Moskova'nın ilhak politikası çerçevesinde Duma seçimlerinin işgal edilmiş Gürcistan topraklarında düzenlenmesini kınıyorum." dedi.     

Başbakan Kvirikaşvili, Abhazya ve Güney Osetya'da yerlerinden edilen yüz binlerce kişinin kendi topraklarına dönmeleri için yardım ve destek çağrısında bulundu.     

Rusya'nın Gürcistan topraklarının yüzde 20'sini işgal ettiğini hatırlatan Kvirikaşvili, ortaya çıkan güvenlik sorunları nedeniyle ülkesinin sürdürebilir kalkınmasının eksik kaldığını belirtti.     

Moskova'nın Güney Osetya Savaşı sırasında 2008'de Gürcistan ile Rusya arasında imzalanan ateşkese uymadığına işaret eden Kvirikaşvili, işgal altındaki topraklarda etnik Gürcülere yönelik insan hakları ihlallerinin devam ettiğini ve Gürcülerin kendi ana dillerinde eğitim alamadığını kaydetti.     

Kvirikaşvili, tüm bunlara rağmen Rusya ile ilişkilerin normalleştirilmesi ve sorunların barış yoluyla çözülmesi için yapımcı politika uyguladıklarını ancak Rusya'dan benzeri bir yaklaşım göremediklerini ifade etti.     

Abhazya ve Güney Osetya'da yaşayanların sorunlarıyla gelecekte de ilgilenmeye devam edeceklerini belirten Kvirikaşvili, "İşgal hattının her iki tarafında yaşayan, birbirlerinden zorla ayrılmış  insanları birleştireceğiz. Bu açıdan da Gürcistan'ın Avrupa ile olan gündemindeki tüm ekonomik imkan ve fırsatların işgal edilmiş topraklarda yaşayanlar için de mevcut olması için elimizden geleni yapacağız." dedi.