Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Sabine Lautenschlaeger, bankaların yeterli sermaye bulundurmaları gerektiğini belirterek, yalnızca iyi sermayelendirilmiş bankaların şoklara dayanabileceğini ve ekonomiyi sürdürülebilir şekilde fonlayabileceğini söyledi.

Lautenschlaeger, Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen "18. Avro Finans Haftası" isimli etkinlikte "Nitel ve Nicel Bankacılık Denetimi" konulu bir konuşma yaptı.

Bankaların güvenliğini otomobil kullanım güvenliğine benzeten Lautenschlaeger, "Trafikteki araçlar gibi, bankaların da her zaman zarara uğrama riski var. Emniyet kemeri ve hava yastığı yerine, bankalardan kayıplarını önlemek ve bankaların 'yolcularını' yani mevduat sahiplerini zarardan korumak için yeterli sermaye bulundurmalarını istiyoruz. Yalnızca iyi sermayelendirilmiş bankalar şoklara dayanabilir ve ekonomiyi sürdürülebilir şekilde finanse edebilir" ifadelerini kullandı.

"Denetleme ve Değerlendirme Süreci" (SREP) metodolojisine ilişkin de bilgi veren Lautenschlaeger, söz konusu uygulamanın iş modeli değerlendirme, iç yönetim ve risk yönetimi, sermaye, likidite ve fonlama riskleri olmak üzere dört elementten oluştuğunu bildirdi.

Söz konusu dört elementin değerlendirildiğini ve derecelendirildiğini aktaran Lautenschlaeger, bunların SREP'in mekanizmasını oluşturduğunu kaydetti.

SREP metodolojisinin Almanya gibi bazı ülkeler için tamamen yeni bir yaklaşım olduğunun farkında olduklarının altını çizen Lautenschlaeger, şunları kaydetti:

“AKTİF VE PASİF GÜVENLİK ÖNEMLERİ ÖNEMLİ”

"Bence nitel ve nicel denetim elemanlarının birleşimi, 2015 yılındaki ilk "Denetleme ve Değerlendirme Süreci" testini geçti. "Denetleme ve Değerlendirme Süreci" metodolojimizi ve uygulanmasını geliştirmeye devam edeceğiz. Nicel özelliklerin önemli bir parçası olarak, denetim kararlarını bu metodolojinin temel bir unsuru olarak değerlendirmeye devam edeceğiz."

Otomobillerde olduğu gibi bankacılıkta da aktif ve pasif güvenlik önlemlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Lautenschlaeger, "21. yüzyılda bankacılık denetimi, bankaları hem doğru yolda tutma hem de tehlikeli yoldan alıkoyma yaklaşımlarını birleştiriyor" değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan, etkinlikte Paris'teki terör saldırılarına tepki amacıyla, konuşmacıların hitap ettiği kürsünün yanı Fransa bayrağının renkleriyle ışıklandırıldı.