Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, bugün ulusal birlik hükümetini ilan edeceklerini bildirdi.

Fas'ın Suheyrat kentindeki uzlaşı görüşmelerine başkanlık eden Leon, yeni gelişmeleri aktarmak üzere yaptığı basın toplantısında, "Libyalı taraflarla yaptığımız görüşmeleri tamamladık, dün Milli Genel Kongre'den (MGK) ulusal birlik hükümeti için isim teklif etmelerini bekliyorduk fakat maalesef beklediğimiz gibi olmadı. Buna rağmen ulusal birlik hükümetini kurma çalışmalarına devam edeceğiz ve bugün bu hükümetin kuruluşunu ilan edeceğiz" dedi.

Leon, çoğunluğun kabul edeceği geniş tabanlı bir hükümet kurmayı planladıklarını, bu yüzden Libya içinden ve dışından pek çok tarafla istişare ettiklerini dile getirdi.

MGK Heyeti Başkanı Avad Abdussadık, salı günü Suheyrat kentinde yaptığı basın toplantısında, ulusal birlik hükümeti için teklif edilecek isimleri belirlemek üzere Libya'nın başkenti Trablus'a gideceğini bildirmiş, MGK toplantısından sonra çarşamba günü görüşmelere katılmak üzere tekrar Suheyrat'a döneceğini ifade etmişti.

Leon dün yaptığı basın toplantısında, ulusal birlik hükümeti ön anlaşmasının Fas'ın Suheyrat kentinde tamamlandıktan sonra nihai anlaşmanın Libya'da imzalanacağını bildirmişti.

Libya Siyasi Anlaşması, ülkedeki çatışmalara ve krize çözüm bulmak amacıyla bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını, Trablus ve Tobruk yönetimlerinin konsensüsüne dayalı işleyecek bir siyasi çözüm süreci öngörüyor.

Anlaşma, bir yıl sürmesi beklenen geçiş sürecinde, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'ni asıl yasama organı olarak kabul ederken, Trablus'taki parlamento üyelerinin ağırlıklı olarak temsil edileceği bir "Yüksek Devlet Konseyi" kurulmasını da içeriyor.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından ülkede siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Ülkede son bir yıldır biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor.