BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, BM İnsan Hakları Konseyi'ne mart ayında sunulacak Libya'nın 2014 yılındaki insan hakları durumu hakkındaki raporu açıkladı.

Colville, "Raporda, siyasi krizle yüzleşen ülkede, silahlı grupların iç karartıcı şiddet ve kanun tanımazlığı gözler önüne seriliyor" dedi.

Ülkede sivillerin geçen yıl gelişigüzel düzenlenen hava saldırılarında öldüğünü ifade eden Colville, "Libya'da idamlar, suikastlar ve adam öldürmeler sıradan hal aldı" uyarısında bulundu.

Colville, "Ülke içinde yerinden edilenlerin sayısı 2014 başında 60 bin iken kasım ortalarında 400 bine ulaştı" diye konuştu.

Colville, Libya'nın Trablus'taki "zor kullanılarak kapatılan" ulusal insan hakları kurumunun, çalışmalarına devam etmesine izin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Libya'daki şiddet olayları ve mevcut siyasi kriz nedeniyle endişe duyulduğu belirtilen raporda, "Libya, 2011'deki silahlı çatışmalardan sonra karşılaştığı en kötü siyasi kriz ortamı ve şiddet olaylarıyla yüzleşiyor" ifadesi kullanıldı.

Raporda, ülke genelinde hastane, okul ve havaalanlarının saldırıların hedefi haline geldiğine ve askeri üs olarak kullanıldığına işaret edildi.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi ile Trablus'taki Milli Genel Kongre'nin meşruiyet kazandığı kaydedilen raporda, silahlı grupların hala ülkenin kontrolünü ellerinde tutmaya çalıştığına dikkati çekildi.

Raporda, toplumun büyük kesiminin saldırılardan etkilendiği, çocukların büyük sıkıntılar çektiği ve okula devam edemedikleri hatta okul ve hastanelere düzenlenen saldırılarda bazılarının hayatını kaybettiği belirtildi.

Raporda, "Libya'da gelişigüzel düzenlenen saldırılarda, insan hakları savunucuları, eylemciler, gazeteciler, siyasiler, kolluk kuvvetleri ve adliye çalışanları işkence, gözdağı, kaçırma, idam ve tacize maruz kaldı" denildi.

Libya'daki göçmenlerin "korunmasız" durumuna da işaret edilen raporda, göçmenlerin, kötü şartlar altında gözaltında tutulduğu ifade edildi.

Raporda, siyasi diyaloğun sağlanmasının önemi vurgulanarak insan hakları ihlallerinde hesap verme mecburiyetinin olması gerektiği belirtildi.

Basın toplantısında, BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Corinne Momal-Vanian, bu hafta tekrar başlaması planlanan BM öncülüğünde Cenevre'de yürütülen siyasi diyalog görüşmelerinin ertelendiğini duyurdu.

BM Libya Destek Misyonu'ndan (UNSMIL) dün yapılan açıklamada, Libya siyasi diyalog görüşmelerinin Libya'da gerçekleştirileceği bildirilmişti. Bu diyalog görüşmeleriyle paralel olarak düzenlenecek toplantıların da bu hafta BM Cenevre Ofisi'nde başlayacağı duyurulmuştu.

Libya'da 17 Şubat 2011'de başlayan ve Muammer Kaddafi'nin devrilmesine yol açan devrimin ardından istikrar sağlanamamıştı.