Libya geçici hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Sudan’a ait mühimmat taşıyan bir uçağın, resmi izin almadan Libya hava sahasına girdiğinin tespit edildiği belirtildi.

“ULUSAL EGEMENLİĞİN İHLALİ…”

Zaman belirtilmeden Libya hava sahasına giren uçağın, Libya devleti tarafından talep edilmeyen ve bilgisi olmadığı mühimmat taşıdığı kaydedilen açıklamada, söz konusu durumun Libya’nın ulusal egemenliğinin ihlali olarak kabul edildiği aktarıldı.

Açıklamada, Sudanlı pilotun yakıt ikmali yaparak ülkenin güneyindeki Kufra Havaalanı’na ineceğini iddia etmesi üzerine, mühimmat taşıyan uçağın Mitiga Askeri Havaalanı’na gitmekte olduğunun tespit edildiği kaydedildi.

Ayrıca açıklamada, yapılan arama sonucunda uçağın mühimmat taşıdığının anlaşıldığının aktarıldı.

“SUDAN ULUSLARARASI YASALARI DA İHLAL ETTİ..”

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Sudan devletinin bu davranışı Libya devletini aşarak işlerine karıştığını ve Sudan’ın Libya devletinin geleceğine kasteden terör gruplarına destek veren taraflardan biri olduğunu göstermekte. Sudan’ın bu davranışı aynı zamanda uluslararası yasaların da ihlalidir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) son kararlarından biri Libya’ya silah girişinin yasaklanmasıdır. BMGK ve uluslararası topluma, bu tür davranışların tekrarlanmasının önüne geçebilmesi için Libya’ya yardımcı olması çağrısında bulunuyoruz.”

“UÇAK İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ORTAK GÜÇLERE YARDIM TAŞIDI…”

Bu arada iki ülke arasındaki güvenliği sağlayan Libya-Sudan Ortak Güçler Komutanı Albay Süleyman Hamid, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Libya’nın güneydoğusundaki Kufra Havaalanı’na iniş yapan Sudan’a ait askeri uçağın iki ülke arasında görev yapan ortak güçlere yardım taşıdığını söyledi.

Hamid, Sudan’a ait askeri uçağın, iki ülke arasındaki sınırda görev yapan güçler ve Sudanlı yetkililerle koordinesiz bir şekilde Kufra Havaalanı’na perşembe sabahı iniş yaptığını belirterek, söz konusu durumun aralarındaki iletişimin zayıflığından kaynaklanmış olabileceğini dile getirdi.

“UÇAK YÜKÜNÜ KUFRA HAVAALANI’NDA BOŞALTTI…”

Hamid, şöyle konuştu:

“Uçağın Kufra Havaalanı’na iniş yapmasının ardından konuyu öğrenmek için Sudan ile iletişim kurduk. Sudanlı yetkililer, uçağın daha önce ortak güçler tarafından talep edilen malzemeleri taşıdığını söyledi. Biz daha önce ortak güçler için birkaç defa yardım isteğinde bulunmuştuk ama talebimiz yerine getirilmemişti.”

Hamid, iki ülke arasındaki güvenliği sağlayan ortak güçlere askeri ve lojistik yardım taşıyan uçağın yükünün Kufra Havaalanı’nda boşaltıldığını kaydetti.

SUDAN’IN LİBYA’DAKİ ASKERİ ATAŞESİ

Libya hükümetinden yapılan açıklamada, Sudan’ın Libya’daki askeri ataşesi istenmeyen adam kabul edilerek, ataşenin ülkeden çekilmesi istendi ve Libya’nın güvenliği ile istikrarının muhafazası için gerekli her türlü önlemleri alma hakkının saklı tutulduğu belirtildi.