Libya’dan, kimyasal silah maddeleri taşıyan son geminin, Misrata Limanı'ndan Almanya'ya gönderildiği bildirildi.

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Dışişleri Bakanlığına bağlı Kimyasal Silah Anlaşması Ulusal Komitesi Sorumlusu Naci Hatyuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Libya'daki son parti kimyasal silah maddeleri taşıyan Danimarka bandrollü geminin Misrata Limanı'ndan yola çıktığını belirtti.

Ülkenin bugün itibarıyla uluslararası yasaklı silahlardan tamamen temizlendiğini ifade eden Hatyuş, kimyasal maddeleri taşıma operasyonunun geçen perşembe başladığını, cumartesi günü de bir partinin gönderildiğini ve sonuncusunun ise bugün yollandığını kaydetti.

Nakil işlemlerinin UMH'ye bağlı Başkanlık Konseyi ile Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) koordinasyonuyla gerçekleştiğini ifade eden Hatyuş, "Bugün gönderilen gemide, El-Cufra üssündeki depolarda saklanan yaklaşık 860 ton zehirli hardal gazı bulunuyordu. Bunlar, 2012 yılında, Kaddafi rejimi tarafından ülkenin batı ve güney kesimlerinde depolandığı yerlerden toplanarak çatışmalardan uzak konumu nedeniyle güvenli olmasından dolayı El-Cufra üssüne getirilmişti." dedi.

Hatyuş, nakil operasyonunun Libyalı yetkililer gözetiminde gerçekleştiğini, uluslararası kesimlerin yalnızca maddelerin Danimarka bandrollü gemi ile taşınmasında ve korunmasında yardımcı olduğunu, ayrıca Almanya'nın da OPCW gözetiminde imha edilmesi kapsamında maddeleri ülkesine kabul ederek destek olduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 22 Temmuz'da Libya'nın kimyasal silahlarının ülke dışında imhasına yardım edilmesi kararını onaylamış, Danimarka da nakil işlemlerinde Libya'ya 2 gemi ve 200 personelle destek vereceğini açıklamıştı.

Libya ülkedeki kimyasal silahların imhasını içeren Kimyasal Silahlar Konvensiyonu'nu 2004 yılında imzalamış ancak 2011'deki devrimin ardından imha işlemleri sekteye uğramış daha sonra 2012 yılında tekrar çalışmalara başlanmıştı.