Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya geldi.

Üç lider, görüşmenin ardından Başbakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya'nın da katılımıyla imzalanan Minsk Anlaşması'nın uygulanmasını istedi.

Almanya Başbakanı Merkel, görüşmede önemli konuları ele aldıklarını belirterek "Üçümüz, şubat ayında mutabakata varılan Minsk Anlaşması'nın Ukrayna'da barışçıl gelişmelere yol açabileceğine inanıyoruz" dedi.

Minsk Anlaşması'nın uygulanmasında sorunlar yaşandığına işaret eden Merkel, ateşkesin sağlanamadığını, bunun gerçekleşmesi için her şeyin yapılması gerektiğini kaydetti.

Ateşkesi izlemekle görevli Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) süreç için önemli olduğunu vurgulayan Merkel, AGİT çalışanlarının güvenliği konusunda duydukları endişeyi dile getirdi.

Angela Merkel, görüş ayrılıklarının hızlı bir şekilde aşılması gerektiğini belirterek "Biz buraya Minsk Anlaşması'nın uygulanması için bir araya geldik. Sorgulamak için değil" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da bugün bir tek kuralın geçerli olduğunu ifade ederek "Bu da Minsk Anlaşması'na saygı gösterilmesi ve uygulanmasıdır" ifadesini kullandı.

Ukrayna'da, Minsk Anlaşması'nda yer aldığı gibi Ukrayna Anayasası'na göre seçimlerin yapılmasının sağlanması gerektiğini vurgulayan Hollande, Ukraynalıların hayat şartlarının da iyileştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko da Minsk Anlaşması'nın alternatifinin olmadığını yineleyerek Minsk sürecinin gerilimin artmaması için bir araç olduğunu söyledi.

Poroşenko, 17 Ekim'de Ukrayna seçim yasasına aykırı olduğu için işgal altında bulunan bölgelerde seçimlerin yapılmasına karşı olduğunu belirtti.