Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Avrupa'daki sığınmacı krizine ilişkin olarak, “Milyonlarca kişinin Avrupa’ya yönelik sadece taşınma arzusu büyük göçe neden olacak. Avrupalılar ise buna hazır değil” dedi.

Avrupa’daki sığınmacı krizine ilişkin Letonya Radyo ve Televizyon kanalına (LRT) değerlendirmelerde bulunan Linkevicius, Schengen Bölgesi’nin küçülmesi gibi bir durumun oluşacağına inanmadığını söyledi.

Bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, Schengen’den çıkma ihtimalini ciddiye almadığını belirten Linkevicius, “Böyle bir bölünme sonun başlangıcı olacaktır. Geriye doğru bir adım değil, yıkım olacak” ifadelerini kullandı.

Linkevicius, sığınmacı kotasına uymayan AB ülkelerine olası yaptırımları ise “şantaj” şeklinde nitelendirerek, “Avrupa Birliği’nde yaşam seviyesi standardı bazı ülkelerde daha gelişmiş, bazılarında değil. Ortak pazar ve serbest dolaşımla Avrupa’yı daha güçlü hale getiriyoruz. Geriye dönersek oluşturduğumuzu yok ederiz” dedi.

Avrupa’ya gelen sığınmacıların birçoğunun ekonomik göçmen olduğunu anımsatan Litvanyalı Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çoğunluk, Avusturya ile Macaristan’a değil, Almanya ve İsveç’e kaçıyor. Böyle bir durumda sığınmacıları zorla nasıl başka ülkelere gönderebilirsiniz? Bu modelin çalışması için onların gerçekten savaştan kaçmaları lazım. O zaman ülke seçiminden mahrum kalacaklar. Bu mekanizma çalışacaksa biz buna katılırız. Fakat milyonlarca kişinin Avrupa’ya sadece taşınma arzusu büyük göçe neden olacak. Avrupalılar ise buna hazır değil.”