İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Suriye'deki krizin çözümü için Türkiye ile Rusya'nın diyalog içinde ortak çalışması gerektiğini söyledi.

Başbakan Löfven, Türkiye-Rusya ilişkileri, Suriye ve sığınmacı krizi ile İsveç'teki gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye ile Rusya arasında başlayan gerginliğe değinen Löfven, iki ülkenin ilişkilerinin normale dönmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye ile Rusya'nın siyasi tansiyonu düşürmesi gerekli. Suriye sorununun çözümü Türkiye-Rusya ilişkisine bağlı. Suriye'deki kriz, Türkiye ile Rusya'nın diyalog içinde ortak çalışmasıyla aşılabilir" dedi.

SIĞINMACI KRİZİNDE KİLİT ÜLKE TÜRKİYE

Löfven, Avrupa'ya ulaşmaya çalışan sığınmacılar konusunda Türkiye'nin kilit role sahip olduğunun Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edildiğini ifade ederek, "Türkiye ile AB arasında yapılan sığınmacı krizi odaklı anlaşma hayati rol üstleniyor" ifadesini kullandı.

Brüksel'de bu hafta yapılan zirvede, AB ile Türkiye arasında ortak çalışma grubu oluşturulması yönünde karar alındığını hatırlatan Löfven, "Barınak, eğitim ve iş bulma sorunlarının yanı sıra, sığınmacıların Avrupa'ya bugünkü gibi tehlikeli değil, güvenli yollardan gelmesi gibi konu başlıkları takip edilecek" diye konuştu.

Löfven, İsveç'in diğer AB ülkelerine göre kapasitesinden fazla sığınmacıya sahip olduğunu savundu.

"İsveç'te bulunan 150 bin sığınmacının bir kısmının diğer AB ülkelerine dağıtılması için AB Komisyonu ile anlaştık" diyen Löfven, konuyla ilgili gelecek ay AB Komisyonu ile yeniden bir araya geleceklerini, İsveç'te bulunan sığınmacıların ne kadarının AB ülkelerine dağıtılması gerektiği konusunda karara varacaklarını kaydetti.

Türk vatandaşlarının Avrupa'da serbest dolaşım hakkını ne zaman elde edeceği noktasında belirli bir tarih veremeyeceğini aktaran Löfven, "AB ve Türkiye, birbirlerine verdiği sözün arkasında durmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

 LÖFEN, "IRKÇI" SALDIRIYI UNUTAMIYOR

Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'ı da kutlayan Löfven, dünyanın gelişimine önemli katkılar sağlayan tüm diğer Nobel ödüllü bilim adamlarını da tebrik etti.

Löfven, İsveç'te geçen ekim ayında bir okula düzenlenen "ırkçı saldırı" hakkında da duygularını dile getirerek, saldırıya uğrayan okulu ziyaret ettiğini ve öğrenciler, aileleri ve okul çalışanlarıyla bir araya geldiğini anımsattı.

İsveç Başbakanı Löfven, "Onların gözündeki şoku, endişeyi, üzüntüyü, korkuyu ve dostluğu gördüm. Bu tabloyu ömrüm boyunca hiç unutamayacağım" diye konuştu.

İsveç'in Trollhattan kasabasındaki Koronen isimli okulda göçmen öğretmen ve öğrencilere kılıçlı saldırıda bulunulmuştu. Polis, saldırganın Hitler hayranı ve Müslüman karşıtı olduğunu açıklamış, saldırının ırkçılık nedeniyle yapıldığını belirtmişti. Saldırıda 3 kişi hayatını kaybetmişti.