İngiliz lordlar, Avrupa'daki sığınmacı krizi kapsamında çocuk sığınmacıların güvenli bölgelere yerleştirilmesi bakımından, Birleşik Krallık da dahil olmak üzere Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeleri başarısız olmakla suçladı.

İngiliz Parlamentosunun üst kanadı Lordlar Kamarasının AB İçişleri Alt Komisyonu tarafından bugün yayımlanan "Krizde çocuklar: AB'deki refakatsiz çocuk sığınmacılar" başlıklı raporda, Birleşik Krallık'ta iktidardaki Muhafazakar Parti hükümetinin ve AB'ye üye ülkelerin, bu çocukları yüzüstü bıraktığı vurgulandı.

Raporda lordlar, geçen yıl 88 binden fazla refakatsiz çocuğun AB ülkelerine iltica ettiğini, ayrıca, AB polis teşkilatı Europol'un da sığınmacı akışı kapsamında, ulaştıkları ülkede kayıtları yapılan 10 binden fazla sığınmacı çocuğun izine ulaşamadığını bildirdiğini hatırlattı.

Lordlar, refakatsiz çocuk sığınmacıların sorumluluğunu AB ülkelerinin ortaklaşa olarak üstlenemediğinin altını çizerken, bu çocukların ülkelere yerleştirilme süreçlerinde de çok az yol katedildiğini bildirdi. Komisyon üyeleri ayrıca, mevcut uygulamalardan dolayı bu çocukların, insan tüccarları ve suç çetelerinin ellerine düşmeye yatkın olduğunu belirtti.

 "BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ"

Rapora ilişkin açıklamada bulunan Komisyonu Başkanı Barones Prashar, sığınmacı krizinin en keskin ucunun refakatsiz çocuk sığınmacılar olduğunu söyleyerek, "Çocuk sığınmacıların yükümlülüğünün ortak paylaşımı konusunda, Birleşik Krallık da dahil olmak üzere AB ülkelerinin başarısız olduğunu gördük." dedi.

Barones Prashar, "Hükümetin, özellikle (Fransa'daki) kamplarda korkunç koşullarda yaşayan çocuk sığınmacıların Birleşik Krallık'a yerleştirilmesinde gönülsüz davranmasını esefle karşılıyoruz. Birleşik Krallık hükümetine ve AB ülkelerine, bu karmaşık sorunları bir an çözmesi için çağrıda bulunuyoruz. Günün sonunda çocuk sığınmacılar halen çocuk. Herşeyden önce en önemlisi, insani ve düzgün bir şekilde bu çocuklara bakılmaları için birlikte çalışmalıyız." diye konuştu.

Avrupa'daki refakatsiz çocuk sığınmacıların Birleşik Krallık'a alınması yönündeki baskı ve çağrıların ardından hükümet geçen nisan ayında, 2020 yılına kadar 3 bin Suriyeli çocuk sığınmacıyı ülke topraklarına kabul edeceğini duyurmuştu. Hükümet, yeniden yerleştirme uygulamasıyla, refakatsiz çocukların yanı sıra, erken evlilik ve istismara uğrama gibi riskler altındaki savunmasız çocukların da ülkeye alınacağını bildirmişti.