İsviçre'nin Lozan kentindeki Suriye toplantısı, somut bir karar alınamadan sona erdi.

Türkiye, Rusya, ABD'nin yanı sıra bazı bölge ülkelerini bir araya getiren İsviçre'nin Lozan kentindeki Suriye toplantısında bir karar alınamadı.

Beau-Rivage Palace Oteli'nde yapılan dışişleri bakanları düzeyindeki toplantıya, Suudi Arabistan, İran, Katar, Ürdün, Mısır ve Türkiye'nin Başika kampı nedeniyle sorun yaşadığı Irak da katıldı. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği toplantıda, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da yer aldı.

Yaklaşık 5 saat süren toplantıda, ateşkesin sağlanabilmesinin modaliteleri ve özellikle Halep'e insani yardımların ulaştırılması konusu üzerinde duruldu. Türkiye'nin Halep'e insani yardım ulaştırılması için uluslararası bir konvoy oluşturulmasını teklif ettiği toplantıda, katılımcı ülkeler bir anlayış birliğine varamadı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Lozan'da, Suriye'deki şiddetin azaltılması ve insani yardımların ulaştırılması dahil "önemli müttefiklerle" çok taraflı görüşeceği duyurmuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, bu toplantıyla askıya alınan Rusya-ABD anlaşmasında yer alan prensipler temelinde bir diyaloğun başlatılmasını ümit ettiğini belirtmişti.

Washington yönetimi, Suriye konusunda Rusya ile sürdürdüğü ikili müzakereleri, ekim ayında ayında yaşadığı anlaşmazlıklar sebebiyle tek taraflı olarak askıya almıştı.

Toplantı öncesi yerel saatle 15.00'te, iki ülke arasındaki görüşmelerin askıya alınmasının ardından iki bakan bir araya gelerek Suriye'yi görüşmüştü.