Lübnan'da hükümeti, eleştirilerin odağı haline getiren çöp krizi ikinci ayına girdi.

Başkent Beyrut'taki tek çöp toplama şirketi Sukleen'in Temmuz ayının ortalarında çalışmalarını durdurması ve ana çöp depolama merkezlerinden birinin kapatılması, başkentin ana caddeleri ile ara sokaklarında büyük çöp yığınlarının oluşmasına neden oluyor.

Soruna kalıcı çözümler bulamamakla suçlanan hükümet, çöpleri geçici olarak vahşi çöp alanlarına boşaltmayı tercih ediyor. Doktorlar ise söz konusu durumun, günlük en az 500 ton çöp üreten başkent sakinlerinin sağlığını tehdit ettiğini belirtiyor.

Bakanlara ve yetkililere, sosyal medya üzerinden "Çöp kokusu yolsuzluğunuzun kokusuna benziyor" şeklinde eleştiriler yönelten aktivistler ise çöp krizine kalıcı çözüm bulamayan hükümeti protesto ettikleri eylemler düzenliyor.

Lübnan Sağlık Bakanı Vail Ebu Faur 2 gün önce yaptığı açıklamada, Lübnan'ın sağlık krizinin eşiğinde olduğu uyarısında bulunmuş ve siyasilerin bu durumun farkında olduğunu belirtmişti.

Ebu Faur, bu tehlikeli duruma çözüm üretmek için Sağlık, Çevre, Ziraat, Ekonomi, Sanayi ve İçişleri Bakanlıkları ile belediyelerden olağanüstü bir komite oluşturulması çağrısında bulunmuştu.