Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Lübnan'da bulunan sığınmacıların yüzde 90'ının temel ihtiyaçlarını borçlanarak karşıladığını duyurdu.

BMMYK Sözcüsü Adrian Edwards, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, 100 binden fazla mülteci aile ile görüşerek, BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve BM Dünya Gıda Programı ile ortaklaşa bir anket yaptıklarını ve anket sonuçlarının Lübnan'daki sığınmacıların borçlanma oranlarında ciddi bir artış olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

BM yardımlarının kaynak yetersizliği nedeniyle azaldığını ve sığınmacıların iş bulmakta zorlandığını ifade eden Edwards, Suriyeli sığınmacıların gıda, sağlık ihtiyaçları ve kiralarını ödeyebilmek sürekli borçlandığını belirtti.

Edwards, "Bir milyondan fazla sığınmacının yaklaşık yüzde 90'ı temel ihtiyaçlarını borçlanarak karşılıyor. Bir mülteci aile aylık 842 dolar borçlanıyor. Sığınmacıların yüzde 40'ı ev sahiplerine borçlu ve ev kiralarını beş ay boyunca verememiş sığınmacı aileler var. Sığınmacıların yüzde 75'inden fazlası borçlanarak evine gıda alıyor yaklaşık yüzde 70'si ise günde 3,84 dolar ile yaşamak zorunda" diye konuştu.

Edwards, BMMYK'nın Lübnan'daki sığınmacılara yardım için 1,87 milyar dolar yardım çağrısında bulunduğunu ancak şimdiye kadar bu paranın yüzde 45'inin toplanabildiğini söyledi.