Ülkenin kuzeybatısındaki kentte gerçekleştirilen festival kapsamında Osmanlı dönemi canlandırıldı, Osmanlı askerlerini temsilen çok sayıda Macar, yeniçeri elbisesi giyip Tata kalesinde temsili Osmanlı askerleriyle savaştı.

Programın düzenleyicilerinden Zombori Alexandra, AA muhabirine yaptığı açıklama, düzenledikleri festivalle katılımcılara, Türk ve Macarların dost ve kardeş olduğunu, uzun yıllar Macaristan'da hüküm süren Osmanlı'yı Macarlara objektif bir bakış açısıyla anlatmaya çalıştıklarını belirtti.

Alexandra, "Bu yıl sekizincisini düzenlediğimiz festivalimize çok büyük ilgi var. Gençlere, tarihi ve Türkleri sevdirmeyi amaçlıyoruz. Bu festivale birçok ülkeden temsilciler katılıyor ama maalesef Türkiye'den henüz herhangi bir katılımcı grup yok. Gelecek yıl aynı vakitte düzenleyeceğimiz festivalde Türk dostlarımızı da görmekten mutluluk duyacağız'' diye konuştu.

Festivale katılan KKTC Macaristan Temsilcisi Büyükelçi Arif Altay da ''Macaristan'da Türklere karşı büyük bir ilgi var. Bu tür etkinliklerle tarihi olayların objektif bir şekilde gösterilmesi, kültürlerarası bağları güçlendirdiği gibi tarihsel olayların genç nesillere aktarılmasında da önemli bir misyonu yerine getirmektedir'' ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Macaristan temsilcisi Fadıl Başar ise ''Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği çabalar neticesinde Macaristan-Türkiye ilişkileri siyasi olarak büyük ivme kazandı. Bu gelişen ilişkileri sadece siyasi alanda değil, bugün katıldığımız Macar-Osmanlı Günü Festivali'nde de görüyoruz. Bugünkü festivale 20 binden fazla kişi katıldı'' dedi.