Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Macar Haber Ajansı'na (MTI) yaptığı açıklamada, İsveç Başbakanı Stefan Löfven'in, Macaristan hakkındaki sözlerinin kabul edilemez olduğunu belirterek, ''Birisinin, Avrupa Birliği yardım fonlarını, AB önündeki en büyük problemlerden birisi olan sığınmacı krizi ile birbirine karıştırmasını olağanüstü ikiyüzlülük ve kabul edilemez olarak değerlendiriyorum'' dedi.

Sığınmacı baskısına karşı Macaristan'ın AB hukuk kurallarını uyguladığını iddia eden Szijjarto, ''Macaristan, AB hukuk kurallarına uyarak Macaristan'a, Avusturya'ya, Almanya'ya ve tüm Avrupa'ya artan sığınmacı baskısını azaltmaya çalışıyor. Macaristan, Dublin anlaşmasına uyuyor. Macaristan, Avrupa Birliği sınırlarını ve AB üzerinde artan sığınmacı baskısını azaltmak için güney sınırına tel örgü örüyor'' değerlendirmesinde bulundu.

İsveç Başbakanı Stefan Löfven, yaptığı basın toplantısında, ''Hala AB'de sorumluluk almak istemeyen birçok ülkenin bulunmasından dolayı hayal kırıklığına uğradım. Macaristan da bunlardan birisi. Viktor Orban, AB üyesi ülkelerden ve en çok AB yardım fonlarını kullanan ülkelerden birisinin başbakanı. Mantıksal sonuç olarak, 'ortak' olandan faydalanmak istiyorsak o zaman ortağın parçası olduğumuzu da göstermemiz lazım'' ifadelerini kullanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Macaristan, Fransa ve Avusturya ile de sığınmacı konusu ve Sırbistan sınırına çektiği tel örgü yüzünden kriz yaşamıştı.