Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, ülkede "genel bir burka yasağına karşı olduğunu" söyledi.

Maiziere, İçişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, son aylarda ülkede yaşanan terör saldırılarının ardından alınacak yeni güvenlik tedbirlerini açıkladı.

Hiç kimsenin yüzde 100 güvenlik garantisi veremeyeceğini vurgulayan Maiziere, ''Ancak biz mümkün olabilenler için gerekeni yapmalıyız.'' dedi.     

Maiziere, yeni güvenlik konseptinde alınacak önlemler kapsamında emniyete daha fazla polis alınacağını, eski ekipmanların modernizasyonu sağlanarak yeni ekipman alımı için de maddi kaynak aktarılacağını bildirdi.

Suç işleyen yabancılar ile yalan beyanda bulunan sığınmacıların daha çabuk sınır dışı edileceğini ifade eden Maiziere, yabancıların radikalleşmesini önleme ve ülkeye uyumlarını sağlama konusunda da yeni önlemler alınacağını kaydetti.

Maiziere ayrıca, başka bir ülkede savaşan yabancı savaşçılardan çifte vatandaşlığa sahip olanların Alman vatandaşlığının iptal edileceğini duyurdu.

Teknolojik anlamda da daha fazla güvenlik önlemi alacaklarını ifade eden Maiziere, bununla "Darknet (Karanlık internet)"  üzerinden yapılan silah ticareti ya da teröristler arası iletişimin takip edilmesinin amaçlandığını belirtti.

İçişleri Bakanı ayrıca, doktorların hastalarına ait bilgileri paylaşmama hakları konusunda bazı düzenlemeler getirileceğini aktardı.

Son günlerde Almanya'da kamuoyunda tartışılan burka yasağı konusundaki bir soru üzerine Maiziere, bu konunun eyalet yönetimlerinde tartışıldığını ancak kendisinin genel bir Burka yasağına karşı olduğunu belirtti.

Maiziere, burka yasağının anayasal bir problem oluşturabileceğine işaret ederek, şu aşamada sadece nikahlarda ve mahkemelerde şahitlik durumları gibi konularda burkanın tartışılabileceğini kaydetti.

Bir soru üzerine, çifte vatandaşlık konusunda bir değişiklik olmadığını ve konunun tekrar gündeme gelmeyeceğini dile getiren Maiziere, sadece çifte vatandaşlığa sahip yabancı savaşçıların Alman vatandaşlığının iptal edileceğini sözlerine ekledi.