Makedonya'daki siyasetçilere yönelik hukuki işlemlerin durdurulması kararı alan Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'un istifasını isteyen binlerce gösterici, başkent Üsküp'teki eylemlerini sürdürdü.

Bir haftadır devam eden eylemlerde İvanov'a istifa çağrısında bulunan göstericiler, erken genel seçimin 5 Haziran'da yapılmasını öngören kararnameye de karşı çıktı.

Göstericiler, önceki günlerde olduğu gibi önce çalışmalarına destek olmak amacıyla Özel Yetkili Savcılık binası önünde toplandı, ardından Makedonya Meclisine doğru yürüdü.

Daha sonra hükümet binasının önüne gelen, buradan da AB Bilgi Merkezi ve Devlet Seçim Komisyonuna yürümek isteyen göstericilere polis engel oldu.

Göstericiler, 22 Nisan'da Viyana'da yapılması planlanan toplantıya ülkede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katılması çağrısında bulundu. .

Protesto olaysız sona erdi.

Ülkenin diğer şehirlerinde de benzer gösteriler düzenlendi.

İVANOV, AB BÜYÜKELÇİLERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı İvanov'un AB ülkelerinin Üsküp büyükelçileri ile görüştüğü bildirildi.

Açıklamada, büyükelçilerin yaşanan olaylar karşısında endişe duydukları ifade edilerek, cumhurbaşkanının ilgili af kararını neden aldığını açıkladığı belirtildi.

Bu arada, devam eden siyasi krizi çözmek amacıyla AB Komiseri Johannes Hahn ile bazı Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin ara bulucuğunda 22 Nisan'da Viyana'da bir toplantı yapılması için ülkedeki dört büyük siyasi partinin liderlerine AB tarafından davette bulunulduğu bildirilmişti.

Geçtiğimiz salı günü yaptığı açıklamada, ülkedeki siyasi krizi çözüme kavuşturmak adına siyasetçiler hakkında daha önce başlatılan hukuki işlemleri durdurma kararı alan Cumhurbaşkanı İvanov, daha sonra düzenlediği basın toplantısında da tepkilere ve gösterilere rağmen kararının arkasında durduğunu ifade etmişti.