Yaz aylarında ülkeye giriş yapan sığınmacı sayısı günde ortalama yaklaşık 7 bin iken, bu rakam kış aylarında bin 500 civarına geriledi.

Makedonya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 1-10 Ocak tarihlerinde ülkeye 18 bin 597 sığınmacının ulaştığı ifade edildi.

Makedonya-Yunanistan sınırındaki Gevgeli şehrindeki kampa yerleştirilmeye devam edilen Suriye, Irak ve Afganistanlı sığınmacılar, buradan trenle Sırbistan sınırındaki Tabanovce'ye götürülüyor.

GÜNDE ORTALAMA 200 SIĞINMACIYA TIBBİ MÜDAHALE

Öte yandan, Gevgeli'deki kampta doktor olarak görev yapan Makedonya Kızıl Haç Temsilcisi Aleksandar Yonuzovski, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğuk ve yağışlı kış aylarında sığınmacılara sunulan hizmetlerde de bazı değişiklikler yaptıklarını söyledi.

Yonuzovski, “Kampa gelen birçok sığınmacı, soğuk algınlığı, grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından şikayetçi. Günde ortalama 200 sığınmacıya tıbbi müdahalede bulunuyoruz” dedi.

Kamptaki sığınmacılardan Afganistan vatandaşı Said Ali de Makedonya'da kendilerine gösterilen ilgiden memnun kaldıklarını belirterek, "Ülkemde sürekli savaş var. Her gün insanlar ölüyor. Bu yüzden ülkemi terk ettim. Almanya'ya gitmek istiyorum. Ülkemdeki savaş bittiğinde, yeniden Kabil'e döneceğim" ifadesini kullandı.

Makedonya hükümetinin 19 Kasım'da aldığı karar gereği, ülkeye sadece Suriye, Irak ve Afganistan vatandaşları sığınmacı olarak kabul edilirken, "ekonomik göçmen" olarak nitelendirilen diğer ülke vatandaşları ise geri çevriliyor.

Makedonya üzerinden Sırbistan'a, oradan da Hırvatistan ve Slovenya'ya ilerleyen sığınmacılar, daha iyi bir yaşam süreceklerine inandıkları Batı Avrupa ülkelerine ulaşmayı hedefliyor.