Ülkede alınan olağanüstü hal kararını duyuran Adalet Bakanı Muhammed Anıl, Devlet Başkanı Gayyum'un söz konusu kararı kamu güvenliğini sağlamak için aldığını söyledi.

Anıl, "Güvenlik güçleri, operasyonlar sırasında iki farklı yerde silah ve patlayıcı buldu. Ulusal Güvenlik Konseyi, Maldivler halkını bu tehditlerden korumak için acilen önlem alınması tavsiyesinde bulundu" dedi.

Olağanüstü hal çerçevesinde güvenlik güçleri, arama izni olmadan evleri arayabilecek ve tutuklama emrine gerek duymadan şüpheli kişileri gözaltına alabilecek. Vatandaşların, ülkeyi oluşturan adalar arasında seyahat etmeleri ve protesto gösterisi düzenlemeleri de yasaklandı.

Gayyum'un bindiği teknede 28 Eylül'de patlama meydana gelmişti. Hac görevini tamamladıktan sonra ülkesine dönen ve uluslararası havaalanından başkent Male'ye gitmek için tekneye binen Gayyum, patlamadan yara almadan kurtulurken, eşi ve iki yardımcısı olayda yaralanmıştı. Patlamaya karıştığı şüphesiyle Gayyum'un yardımcısı Ahmed Adeeb gözaltına alınmıştı.

FBI'ın Maldivli yetkililerin talebi üzerine yaptığı soruşturmada, teknedeki patlamaya bir bombanın yol açtığına dair bir kanıta ulaşılamamıştı.

Güvenlik güçleri, pazartesi günü de devlet başkanına ait konutun yakınlarında da park halindeki bir araçta patlayıcı bulmuştu.