Hükümet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Cezayir'in ev sahipliğinde yürütülen görüşmelerin ardından, Bamako hükümeti ile Mali'nin kuzey bölgesinde yaşayan Araplar ve Tuaregleri temsil eden ve daha önce uzlaşıyı reddeden Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi, Azavad Birlikleri Yüksek Konseyi ve Azavad Arap Hareketi arasında barış anlaşması imzalandı.

Görüşmede, Mali'nin kuzeyindeki grupları Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) Başkanı Bilal Ağ Eş-Şerif'in temsil ettiği öğrenildi.

Öte yandan, yarın Mali'nin başkenti Bamako'da barış antlaşmasının imzalanması şerefine kutlamalar düzenleneceği belirtildi.

MALİ'DEKİ BARIŞ SÜRECİ

Mali Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure, 22 Mart 2012'de cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir ay kala darbeyle devrilmişti. Ayrılıkçı Tuareg isyancılarının kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Hükümet, Cezayir ve uluslararası toplumun desteğiyle Temmuz 2014'te başlattığı uzlaşma görüşmeleri sonucu 1 Mart'ta 6 silahlı grupla Cezayir anlaşmasına imza atmış ancak ülkenin kuzeyindeki en etkili silahlı gruplardan Azavad Kurtuluş Hareketi'nin bağlı olduğu Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) anlaşmayı imzalamamıştı.

CMA, anlaşmada somut güvenceler sunan değişiklikler yapılması gerektiğini belirterek, Azavad bölgesinin bağımsızlığının ilan edilmesiyle birlikte ülkenin kuzeyinde bulunan Timbuktu, Gao ve Kidal bölgelerinin birleşmesini ve yeni bölgenin de siyasi bir statüye sahip olmasını istemişti.