Kadınlar, "Mali'de barış istiyoruz" ve "Malili kadınlar olarak bölünmeyen ve tek bir Mali'de barış içinde yaşayabilmek istiyoruz" sloganlarıyla yürüyüş düzenledi ve hep bir ağızdan "imzalanan anlaşmayla ülkeye barışın geleceğine inandıklarını" ifade etti.

"Barış çağrısı için anneler, eşler ve vatandaşlar olarak sokağa çıktıklarını" belirten kadınlar son haftalardaki çatışmaların durmasını ve yürüyüşle seslerini duyurmak istediklerini belirtti.

Mali'nin kuzey bölgesi, ocak 2012'de hükümete bağlı güçler ve Tuareg isyancıları arasında çıkan çatışmalardan sonra silahlı gruplar tarafından ele geçirilmişti. Çatışmaların yoğunlaşması üzerine hükümet, Fransa'dan askeri yardım istemişti.

Mali Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure, 22 Mart 2012'de cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir ay kala darbeyle devrilmişti. Ayrılıkçı Tuareg isyancıların kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Hükümet, Cezayir ve uluslararası toplumun desteğiyle temmuz 2014'te başlattığı uzlaşma görüşmeleri sonucu 1 Mart'ta 6 silahlı grupla Cezayir anlaşmasına imza atmıştı.

Ülkenin kuzeyindeki en etkili silahlı gruplardan Azavad Kurtuluş Hareketi'nin bağlı olduğu Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) anlaşmayı imzalamamıştı.

CMA, martta, anlaşmanın mevcut halini imzalamayacaklarını, anlaşmada somut güvenceler sunan değişiklikler yapılması gerektiğini belirterek Azavad bölgesinin bağımsızlığının ilan edilmesiyle birlikte, ülkenin kuzeyinde bulunan Timbuktu, Gao ve Kidal bölgelerinin birleşmesini ve yeni bölgenin de siyasi bir statüye sahip olmasını istemişti.

Mali Devlet Başkanı İbrahim Bubacar Keita geçen ay, ülkenin kuzeyindeki birçok silahlı grupla 15 Mayıs'ta barış anlaşması imzalanacağını açıklamıştı.

Keita, Cezayir'in arabuluculuğunda yapılan müzakerelerden sonra barış anlaşmasının Mali'nin başkenti Bamako'da 15 Mayıs'ta imzalanmasına karar verildiğini belirtmişti.